ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η εθελουσία στις τράπεζες

stin-teliki-eytheia-i-etheloysia-stis-trapezes-2138899

Το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης του ομίλου Eurobank βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank προετοιμάζουν αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία θα «τρέξουν» το φθινόπωρο. Πηγές της Eurobank εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα ανταπόκριση στο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην οικειοθελή αποχώρηση 650 εργαζομένων, νούμερο που θα μπορούσε να αυξηθεί αν υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Eurobank έχει δεσμευθεί στις ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση του αριθμού εργαζομένων κατά 1.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2017.

Επιφυλάξεις

Στο τέλος Απριλίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης της Πειραιώς με τη συμμετοχή 1.000 εργαζομένων έναντι αρχικού στόχου για 1.000 άτομα. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι τα νέα προγράμματα, παρά τους αρκετά γενναιόδωρους όρους που προσφέρουν, γίνονται δεκτά με επιφυλάξεις, καθώς απευθύνονται σε νεότερης ηλικίας άτομα και δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Εθνική και Alpha βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού των προγραμμάτων τους, με την πρώτη να στοχεύει στην αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων, ενώ η Alpha Bank σε πάνω από 500.

Πρόκειται για το 3ο κύμα μείωσης προσωπικού – καταστημάτων που υλοποιούν οι τράπεζες από το ξέσπασμα της κρίσης.

Το νέο κύμα περιορισμού δαπανών, με μείωση προσωπικού, καταστημάτων και άλλων λειτουργικών δαπανών των τραπεζών γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Επιπλέον πίεση για νέες περικοπές δημιουργεί και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας που οδηγεί σε συρρίκνωση των τραπεζικών εργασιών και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχέδια αναδιάρθρωσης

Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με την Κομισιόν – Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα πρέπει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2017, να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 4.300 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 180 καταστημάτων.

Αναλυτικότερα, το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να περιοριστεί στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα, της Πειραιώς στους 12.800 από 14.370 σήμερα, της Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα και της Alpha Bank στους 9.504 υπαλλήλους από περίπου 9.678 σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα 2009-2015 έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.