Μεγάλη άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Μεγάλη άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κέρδη 9,31% κατέγραψε το Χ.Α. στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Παρασκευής (+5,40%) και της Δευτέρας (+3,71%) καλύπτοντας σημαντικό μέρος της επταήμερης πτώσης (-14,86%) που προηγήθηκε από τις 8 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2016. Η άνοδος του Χρηματιστηρίου αποδίδεται στον συντονισμό της Αθήνας με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το δημοσκοπικό προβάδισμα της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχει βελτιώσει το κλίμα στις αγορές. Ταυτόχρονα η, αναμενόμενη για σήμερα, απόφαση αποδοχής και πάλι των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρου στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά το 2015, προκάλεσε αγοραστικό κύμα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να ενισχυθεί κατά 26,93% ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου ενισχύθηκε κατά 3,5 δισ ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608,29 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες (+4,89%).

Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 112,603 εκατ. ευρώ. Σημαντική αποκλιμάκωση σημειώθηκε και στην εγχώρια αγορά ομολόγων στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε στις 774 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ετήσιου ομολόγου ανήλθε σε 8,10% από 9,30% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το 3ετές ομόλογο έχει απόδοση 8,65% από 9,40% της προηγούμενης συνεδρίασης και το 10ετές ομόλογο εμφάνισε χθες απόδοση 7,80% από 8,10% που ήταν η αντίστοιχη απόδοση την περασμένη Παρασκευή. Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (10,61%) και της Εθνικής Τράπεζας (10,55%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή