Κατσέλη: Πέντε προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Κατσέλη: Πέντε προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πέντε κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Τ. Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων. Η δεύτερη πρόκληση είναι η διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες. Κλειδί για να γίνει αυτό, σημείωσε η κ. Κατσέλη, είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει, όπως είπε, την απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, και τη διοχέτευσή τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.

Τρίτη πρόκληση είναι η προσαρμογή των τραπεζών στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις. Τέταρτη, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών στο νέο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον. Τόνισε ότι στην αιχμή του νέου αυτού περιβάλλοντος θα βρεθεί η ανάγκη εύρεσης νέων πηγών εσόδων για τις τράπεζες. Τέλος, πέμπτη πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι η αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων. Η ποικιλομορφία δεξιοτήτων, απόψεων, ικανοτήτων, γνώσεων και εμπειρίας αποτελεί «κλειδί» για τη λειτουργία του Δ.Σ., υποστήριξε η κ. Κατσέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή