Με προβλήματα φέτος οι καλλιέργειες βαμβακιού

Με προβλήματα φέτος οι καλλιέργειες βαμβακιού

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρέχουσα περίοδος (2015/2016) επιφύλαξε περαιτέρω μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βάμβακος κατά 8%, στα 2,55 εκατ. στρέμματα, καθώς οι τιμές στο σκληρό σιτάρι ενισχύθηκαν, γεγονός που προσείλκυσε το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών. Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Infobank Hellastat, οι βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής προκάλεσαν στις καλλιέργειες καταστροφές, με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Συνεπώς, οι αποδόσεις φέτος είναι αρκετά χαμηλότερες, ενώ η προβληματική συλλογή του προϊόντος έχει αρνητική επίπτωση σε παραγωγή και ποιότητα. Ετσι, οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή εκκοκκισμένου διαμορφώνονται σε επίπεδο λίγο μεγαλύτερο των 200.000 τόνων, έναντι 280.000 τόνων την περίοδο 2014/15.

Επιπροσθέτως, μετά τις διακοπές στη συγκομιδή λόγω των βροχοπτώσεων, η χρονιά «άνοιξε» με τις τιμές του σύσπορου να παραμένουν ανοιχτές για πρώτη φορά, ακόμα και στα τέλη Νοεμβρίου, κοντά στο επίπεδο των 45 λεπτών το κιλό, με τα εκκοκκιστήρια να βασίζουν τις προσφερόμενες τιμές στο ζήτημα της ποιότητας. Οι εξαγωγές βάμβακος στην Τουρκία στις αρχές της φετινής περιόδου επηρεάστηκαν αρνητικά από την αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, το ρευστό πολιτικό σκηνικό και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο τα κλωστήρια της γειτονικής χώρας αγόραζαν σημαντικές ποσότητες φθηνής βραζιλιάνικης σοδειάς, τάση που μετριάστηκε προς τα τέλη του 2015. Ετσι, κατά το διάστημα αυτό οι προπωλήσεις των εγχώριων εκκοκκιστηρίων ήταν αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, με το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος των ποσοτήτων να αγοράζεται από διεθνείς εμπορικούς οίκους και όχι από τουρκικά κλωστοϋφαντουργεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή