Κατά 62,5% μειώθηκε ο τζίρος των κατασκευαστικών εταιρειών την περίοδο 2008-2013

Κατά 62,5% μειώθηκε ο τζίρος των κατασκευαστικών εταιρειών την περίοδο 2008-2013

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερη πτώση καταγράφουν τα μεγέθη του κατασκευαστικού κλάδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Οπως αναφέρει σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε εντός της εβδομάδας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης με εκπροσώπους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). Ειδικότερα, κατά το διάστημα από το 2008-2013, ο κύκλος εργασιών από την κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 62,5%, ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου μειώθηκε κατά 26%, ο κύκλος εργασιών από την οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 75,5% και η προστιθέμενη αξία παραγωγής μειώθηκε κατά 45,8%.

Μάλιστα, η πτωτική πορεία του κλάδου έχει εν πολλοίς διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές υποχώρησε κατά 8,6%, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες της τάξεως του 75,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008. Αντίστοιχα, τα τελευταία οκτώ χρόνια, τον δρόμο της ανεργίας έχουν ακολουθήσει 251,7 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, το υψηλότερο μέγεθος από κάθε άλλον τομέα της οικονομίας. Ως εκ τούτου, η αύξηση κατά 2,8% της απασχόλησης κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό τουλάχιστον των τελευταίων 16 ετών, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε μόλις 2,13%, έναντι 8,5% του ΑΕΠ που είχε αγγίξει κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2006. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης παραγωγής κατασκευών στα δημόσια έργα έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 66,2% από το πρώτο τρίμηνο του 2008 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016. Σημειωτέον ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, σημειώθηκε περαιτέρω πτώση της τάξεως του 15%. Αντίστοιχα, στα ιδιωτικά έργα, ο δείκτης παραγωγής μειώθηκε κατά 1,3% κατά το πρώτο τρίμηνο, με τη συνολική κάμψη από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 να ξεπερνά το 84,3%.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της έλλειψης πόρων, ο ΣΑΤΕ εκτιμά ότι το ζήτημα ενός προγράμματος μικρών και μεσαίων έργων κατανεμημένων σε όλη την Ελλάδα και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, είναι καίριο ζήτημα για την επιβίωση των εταιρειών του κλάδου. Μεταξύ άλλων, ο ΣΑΤΕ προτείνει και να εξεταστεί η δυνατότητα ελάφρυνσης των κριτηρίων χρηματοδότησης των έργων του προγράμματος Γιούνκερ ειδικά για την ελληνική περίπτωση, εφόσον είναι φανερό ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάληψη του ρίσκου αυτού του τύπου των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή