Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ στη γ.σ. της ΔΕΗ

Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ στη γ.σ. της ΔΕΗ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθμό στην ιστορία της ΔΕΗ θα αποτελέσει η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την προσεχή Πέμπτη, καθώς αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις για τη δρομολόγηση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή αύριο, παρέμβαση για το θέμα, αλλά και για τις γενικότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας με αιχμή στα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος), θα κάνει η ΓΕΝΟΠ μέσω συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους. Με ενδιαφέρον αναμένεται κυρίως η στάση των θεσμικών μετόχων της ΔΕΗ για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, καθώς με την υλοποίηση του νόμου η ΔΕΗ θα απολέσει ένα περιουσιακό στοιχείο που της αποδίδει περί τα 200 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη ετησίως. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το σχέδιο, δηλώνοντας παράλληλα ότι η ΔΕΗ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία και να παραμείνει ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, προκειμένου να μην οδηγηθούμε τελικά σε χειρότερα σενάρια.

Η αναφορά του κ. Παναγιωτάκη συνδέεται με την πρόβλεψη στο μνημόνιο για πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί προτιμητέος επενδυτής για το 25% των μετοχών του μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ καλείται την Πέμπτη να αποφασίσει την πώληση και μεταβίβαση μετοχών του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να περιέλθουν σε εταιρεία που συστήνεται κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο.

Επίσης, θα αποφασίσει την πώληση και μεταβίβαση μετοχών του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής σε στρατηγικό επενδυτή, που θα αναδειχθεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο 144 του Ν. 4389/2016. Στο πλαίσιο του ίδιου νόμου, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα αποφασίσει τη σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών με μοναδικό μέτοχο αρχικώς τη ΔΕΗ, την έγκριση του καταστατικού της καθώς και τη μεταβίβαση σε αυτήν, υπό μορφή εισφοράς σε είδος (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας), του 51% του ΑΔΜΗΕ. Οι αποφάσεις αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ενώ μέσα στον Ιούλιο η ΔΕΗ θα πρέπει να προκηρύξει τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη διάθεση ποσοστού 20%-24% σε στρατηγικό επενδυτή. Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή και μέχρι το τέλος του 2016 στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή