Οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις «σκοτώνουν» τον τουρκικό τουρισμό

Οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις «σκοτώνουν» τον τουρκικό τουρισμό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 40 ετών αντιμετωπίζει φέτος ο τουρκικός τουρισμός, ως επίπτωση των διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων που έχει δεχθεί η γειτονική χώρα.

Η προχθεσινή πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέες απώλειες αφίξεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τουρκικός τουρισμός. Αναλυτικά, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου οι αφίξεις ξένων τουριστών στη γειτονική χώρα παρουσίασαν πτώση κατά 22,9% σε 8,3 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι στο πεντάμηνο η Τουρκία έχει ήδη χάσει περίπου 2,5 αφίξεις από το εξωτερικό σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σε επίπεδο αγορών, αξιοσημείωτη είναι η πτώση σε ποσοστό 82,8% των αφίξεων από τη Ρωσία και σε ποσοστά μεταξύ 21% και 50% από τις αγορές της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας. Μόνο τον Μάιο η πτώση των αφίξεων κινήθηκε σε ποσοστό 34,7%, φθάνοντας σε 2,48 εκατ. Με την εξέλιξη αυτή η γειτονική χώρα μετράει πτώση στον αριθμό των ξένων επισκεπτών για δέκατο διαδοχικά μήνα.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, από αφίξεις 5,4 εκατ. ξένων τουριστών το 1990, ξεπέρασε το 2001 για πρώτη φορά τα 10 εκατ., τα 20 εκατ. το 2008 και τα 30 εκατ. το 2012. Το 2014 και το 2015 οι αφίξεις σταθεροποιήθηκαν πάνω από 36 εκατ. Αν δεν αλλάξει κάτι τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι για τη φετινή χρονιά θα χάσει το «μαξιλάρι» των 30 εκατ. αφίξεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας.

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη συνέβη σε μία κρίσιμη στιγμή για τον τουρκικό τουρισμό. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, έστειλε επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος μετά την εξέλιξη αυτή αποφάσισε να άρει τις διοικητικές κυρώσεις στον τουρισμό και σε άλλους τομείς που είχαν επιβληθεί εις βάρος της Τουρκίας ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Αρα, από το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, οι οποίες πέρυσι είχαν φθάσει σε 3,6 εκατ.

Τα περισσότερα τουριστικά κέρδη από τις απώλειες της Τουρκίας έχουν μέχρι στιγμής αποκομίσει η Ισπανία και η Κύπρος. Ομως και η Ελλάδα δέχεται ειδικά τον τελευταίο μήνα αυξημένο αριθμό κρατήσεων τελευταίας στιγμής από τις βασικές της αγορές. Με δεδομένα τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα και τις υψηλές πληρότητες που έχουν η Ισπανία και η Κύπρος εκτιμάται, εκτός απροόπτου, ότι η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα θα ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή