Εισβολή της ΓΕΝΟΠ ματαίωσε τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ

Εισβολή της ΓΕΝΟΠ ματαίωσε τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθυστέρηση οδηγούνται οι διαδικασίες έναρξης υλοποίησης του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, καθώς η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που συνήλθε χθες για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, αναβλήθηκε για τις 11 Ιουλίου. Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης διεκόπησαν έπειτα από την ένταση που επικράτησε, όταν ομάδα εργαζομένων αρνήθηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα διεξαγωγής της για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αναρτώντας πανό με βασικό σύνθημα «Ο ΑΔΜΗΕ δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται». Τον τόνο είχε δώσει λίγο νωρίτερα με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μανόλη Παναγιωτάκη να αναβάλει τη Γενική Συνέλευση και «να μη συνδέσει το όνομά του με τον διαμελισμό της Επιχείρησης». Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε έκκληση στους εργαζομένους να αποχωρήσουν από την αίθουσα, επισημαίνοντάς τους ότι «αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για ό,τι και αν συμβεί».

Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε αιφνιδιασμένος από τη στάση της ΓΕΝΟΠ, ενώ αργά το βράδυ επανήλθε με μία επιθετική δήλωση κατά της Ομοσπονδίας. «Αυτοί που εμπόδισαν την ομαλή διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης επωμίζονται στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική της παραμονής του ΑΔΜΗΕ στον έλεγχο του Δημοσίου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο επικεφαλής της ΔΕΗ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του προέδρου Γιώργου Αδαμίδη και κλιμακώνοντας τη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Τα «πυρά» των εργαζομένων δέχτηκε και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος προσπάθησε με την ομιλία του να πείσει ένα ακροατήριο που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση της ΔΕΗ για τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να διασωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της. «Οι προηγούμενοι είχαν ξεκινήσει το ξεπούλημα, εσείς πάτε να το αποτελειώσετε», ακούστηκε από την πλευρά των εργαζομένων, με τον υπουργό να απαντάει: «Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη που εμποδίζεται τη συνέλευση που θα κρατήσει δημόσιο τον ΑΔΜΗΕ». Η απόδοση ευθυνών συνδέεται με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή για το 24% του ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Οκτώβριο και σε διαφορετική περίπτωση πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.

Εμφανής ήταν η δύσκολη θέση του προέδρου και διευθύνοντος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη και πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ από την επιθετική κριτική «εξ αριστερών» που δέχτηκε από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη, αλλά και του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη. «Μία κυβέρνηση, δεύτερη φορά αριστερά, διαμελίζει τη ΔΕΗ για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Ο ίδιος ενημέρωσε τους μετόχους ότι η ΓΕΝΟΠ θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μπλοκάρει την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή και προειδοποίησε «κάθε επίδοξο επενδυτή ότι η ΓΕΝΟΠ δεν θα επιτρέψει την πώληση».

Εμφανής ήταν και η υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη σε πολλά σημεία της ομιλίας του υπουργού.

Αναφερόμενος, για παράδειγμα, στο θέμα των ληξιπρόθεσμων, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα στην κατεύθυνση της εισπραξιμότητάς τους και επισήμανε ότι «πρέπει να γνωρίζει η Επιχείρηση ποια κατηγορία πελατών της τής οφείλει και γιατί, να έχει μια ποιοτική ανάλυση… ώστε να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα». Αναφερόμενος, επίσης, στα νέα πεδία που, όπως είπε, μπορεί να επεκταθεί η ΔΕΗ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.λπ.), υπέδειξε στη διοίκηση την ανάγκη εφαρμογής ενός μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης, που να χαρακτηρίζεται από «χρηστή διαχείριση».

Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, πάντως, δεσμεύτηκε πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει στη ΔΕΗ αυτά που τις οφείλει από τα ποσά της δόσης που έχει εκταμιευθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή