Μπλόκο SSM στον νέο CEO της Πειραιώς

Μπλόκο SSM στον νέο CEO της Πειραιώς

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλοκή σημειώθηκε στη διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Πειραιώς. Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας, όπου εξέλεξε ως νέο μέλος και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γιώργο Πουλόπουλο, οικονομικό διευθυντή, και του ανατέθηκαν καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Παράλληλα παραιτήθηκε ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος (Interim CEO) Σταύρος Λεκκάκος, ο οποίος θα παραμείνει μέλος του Δ.Σ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε λάβει θετική κρίση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, τελικά δεν έλαβε την απαιτούμενη έγκριση, λόγω μίας παλαιότερης καταγγελίας, ανατρέποντας τα δεδομένα. Η αλλαγή στάσης σε διάστημα ημερών προκαλεί ερωτήματα.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, βάσει ενεργητικού, είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και περισσότερο από έξι μήνες. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, τόσο με τον κ. Στ. Λεκκάκο όσο και με τον νέο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γ. Πουλόπουλο διασφαλίζονται η ομαλή πορεία και η εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας μέχρι την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου. Σημειώνεται ότι ο κ. Πουλόπουλος εργάζεται επί 17 χρόνια ως στέλεχος στην τράπεζα και είναι ο CFO της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία 6 χρόνια.

Η νέα διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και εκφράζεται η αισιοδοξία από πηγές της τράπεζας ότι θα «τρέξει» με ταχύτερο ρυθμό, με στόχο στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου να έχει επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος. Την ευθύνη και για τη νέα διαδικασία επιλογής διευθύνοντος συμβούλου θα έχει επίσης η EgonZehnder.

Η εμπλοκή στη διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς αλλά και γενικότερα η δυστοκία στις υπό κυοφορία διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες αντανακλούν τη μειωμένη αυτονομία των τραπεζών μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και την εμπλοκή πολλών νέων μετόχων, καθώς και τους πρόσθετους περιορισμούς που δημιουργεί η ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι οι χθεσινές εξελίξεις αναζωπύρωσαν τη φημολογία για αλλαγές ακόμα και στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία επίσης βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι καθυστερήσεις σημειώθηκαν στην επιλογή νέων μελών για το Δ.Σ. της Attica Bank, η οποία ως μη συστημική και χωρίς να έχει λάβει κρατική βοήθεια διαθέτει μεγαλύτερη αυτονομία. Η σχετική γενική συνέλευση διακόπηκε δύο φορές, ενώ έγιναν πολλές προσθαφαιρέσεις ονομάτων πριν ολοκληρωθεί η επιλογή.

Αξιολογήσεις διοικήσεων

Παράλληλα, στην τελική ευθεία εισέρχεται και η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διενεργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα το ΤΧΣ θα αποστείλει μία γενική αξιολόγηση για τη συνολική λειτουργία και τη δομή των Δ.Σ. κάθε τράπεζας. Επιπλέον, όμως, θα στείλει και την αναλυτική αξιολόγηση κάθε μέλους Δ.Σ. κάθε τράπεζας, όπου θα επισημαίνεται αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανωτέρου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος. Επίσης θα πρέπει να έχουν διεθνή τραπεζική εμπειρία, ενώ για ορισμένες θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για τα τελευταία δέκα χρόνια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή