Διχασμένοι οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου

Διχασμένοι οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων κρίνεται σήμερα το πρωί το εάν θα δοθεί παράταση ζωής στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος ή θα επέλθει ο «ξαφνικός θάνατός» της. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται σήμερα να δεχθεί ή να απορρίψει την αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος της από πιστωτές της, ενώ ταυτόχρονα θα συνεκδικασθούν και οι ανάλογες αιτήσεις τριών ακόμη εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με την αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο να δοθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών η προσωρινή διαταγή προστασίας της εταιρείας από τους πιστωτές της, καθώς φαίνεται να συναινούν σε αυτό οι τράπεζες και το Δημόσιο, ενώ οι προμηθευτές εμφανίζονται χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που δεν επιθυμούν να επιδείξουν καμία ανοχή στην αλυσίδα Μαρινόπουλος και εναντιώνονται στην υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, διαδικασία που θα την προστατέψει από τους πιστωτές της και σε αυτούς που θεωρούν ότι ο «ξαφνικός θάνατος» της αλυσίδας θα έχει ως συνέπεια να μη λάβουν ούτε ευρώ από τις απαιτήσεις που έχουν ή θα λάβουν ένα πολύ μικρό μέρος με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Εάν εκδοθεί η προσωρινή διαταγή, το επιθυμητό σενάριο είναι να καταλήξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε συμφωνία εξυγίανσης μες στο επόμενο δεκαπενθήμερο, η οποία θα πρέπει, βεβαίως, να είναι πολύ πιο ρεαλιστική από αυτή που περιλαμβάνεται στην αίτηση που υπέβαλε ο Μαρινόπουλος την Τρίτη στο δικαστήριο. Δημοσιεύματα ανέφεραν χθες ότι σήμερα πρόκειται πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας Σκλαβενίτης να παρουσιάσει στο δικαστήριο επιστολή της εταιρείας που θα διατυπώνει την πρόθεση της συμμετοχής της αλυσίδας στη συμφωνία εξυγίανσης υπό πολλές προϋποθέσεις. Ως γνωστόν, η εταιρεία Σκλαβενίτης συμμετέχει σε όλες αυτές τις διαδικασίες, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία, «αυτή δεν πρόκειται να δράσει ως καμικάζι», υπό την έννοια ότι δεν θα συμμετέχει στο όλο εγχείρημα εάν δεν προβλεφθεί γενναίο «κούρεμα» των χρεών και κλείσιμο μέρους των καταστημάτων.

Καθοριστική για την έκβαση της σημερινής δίκης θεωρείται η συμφωνία που επετεύχθη χθες ανάμεσα στη διοίκηση και στους εργαζομένους της εταιρείας, καθώς προβλέπει την καταβολή των πληρωμών και την προσπάθεια της εταιρείας να μη χαθούν θέσεις εργασίας, χωρίς όμως να περιλαμβάνει κατηγορηματική δέσμευση επ’ αυτού.

Ειδικότερα, η εταιρεία δεσμεύτηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ, ότι σήμερα στο δικαστήριο θα προβεί στις ακόλουθες δηλώσεις:

• Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες, ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

• Οι εταιρείες της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

• Οι εταιρείες της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

• Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων, είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν αίτηση ανάκλησης της χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής εξαιτίας αυτών  των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

Αξίζει εδώ να διευκρινισθεί ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, για την έκδοση της προσωρινής διαταγής, της διαδικασίας δηλαδή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, δεν απαιτείται να συναινέσει κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό πιστωτών. Αυτό θα απαιτηθεί εάν και όταν κατατεθεί συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, συμφωνία η οποία για να επικυρωθεί απαιτεί τη συναίνεση πιστωτών που αντιπροσωπεύουν το 60% των απαιτήσεων, ήτοι 794 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων, αρκετές από τις «επιθετικές» κινήσεις που σχεδιάζουν ή έχουν ήδη σχεδιάσει πιστωτές που διαφωνούν, αναμένεται να «μπουν στον πάγο». Το εάν θα μπορούν να εκδικασθούν αιτήσεις πτώχευσης της εταιρείας Μαρινόπουλος από πιστωτές της, ενώ η εταιρεία θα έχει λάβει την προσωρινή διαταγή προστασίας, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της διαταγής αυτής. Για παράδειγμα, η διαταγή μπορεί να αναστέλλει όλων των ειδών τα καταδιωκτικά μέτρα, ή μπορεί να αναστέλλει μόνο τις κατασχέσεις και τη σφράγιση επιταγών κ.ο.κ.

Τέλος, χθες ο Μαρινόπουλος με δεύτερη ανακοίνωσή του διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς δικηγορικού γραφείου περί μεταβίβασης των ακινήτων της σε εταιρεία στο Κατάρ. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει μάλιστα ότι ο καταγγέλλων καταδικάστηκε μόλις τη Δευτέρα από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για συκοφαντική δυσφήμιση της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Τα μισθωμένα καταστήματα

Πλήγμα στην κτηματαγορά επιφέρουν οι εξελίξεις στον Μαρινίπουλο. Η αλυσίδα διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα (πάνω από 800 καταστήματα), εκ των οποίων περίπου 500 είναι μισθωμένα. Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, εφόσον προκύψει κάποιο σχέδιο διάσωσης το επόμενο διάστημα, είναι δεδομένο ότι αυτό θα περιλαμβάνει και το κλείσιμο σημαντικού μέρους του δικτύου των καταστημάτων, χωρίς επί του παρόντος να είναι εύκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός.

Αναμφίβολα μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και την απότομη αύξηση της προσφοράς κενών χώρων, ακριβώς σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά των εμπορικών καταστημάτων είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης, καθώς αρκετές αλυσίδες είχαν προκρίνει σχέδια επέκτασης των σημείων πώλησής τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη σημαντική προσφορά διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων αλλά και τις χαμηλές τιμές των ενοικίων. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την περίπτωση των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, είναι σαφές ότι αυτά που θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τα ακίνητα όπου θα μπει λουκέτο είναι τα μικρότερα, συνοικιακά καταστήματα, τα οποία βρίσκονται σε λιγότερο εμπορικά σημεία. Εκ των πραγμάτων, αυτά τα ακίνητα θα είναι και δυσκολότερο να απορροφηθούν από την αγορά, ενώ εκτιμάται ότι αρκετά εξ αυτών θα χρειαστεί να αλλάξουν και χρήση, προκειμένου να βρουν νέους ενοικιαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή