ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προκάλεσε το Brexit

ischyres-apoleies-sto-chrimatistirio-tis-athinas-prokalese-to-brexit-2140934

To Brexit προκάλεσε ισχυρές χρηματιστηριακές απώλειες στην Αθήνα, με συνέπεια ο Ιούνιος να αναδεικνύεται μέχρι τώρα ο χειρότερος μήνας του τρέχοντος οικονομικού έτους. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γενικός Δείκτης τον φετινό Ιούνιο υπέστη απώλειες -16,21% ενώ από τις αρχές του 2016 η πτώση της Αθήνας φθάνει το -14,14% και ουσιαστικά φέρνει το ελληνικό Χρηματιστήριο στην πρώτη δεκάδα των μετοχών παγκοσμίως με τις χειρότερες αποδόσεις. Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς μειώθηκε κατά 7,273 δισ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται το μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων.

Σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley προχώρησε σε μείωση των προβλέψεών του για τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών με τίτλο «Seismic but not systemic – what next for European banks» (Σεισμικός αλλά όχι συστημικός κίνδυνος – τι έπεται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) εξαιτίας των επιπτώσεων και της αβεβαιότητας που δημιουργεί το Brexit.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως ένα παρατεταμένο, περίπλοκο και δαπανηρό Brexit θα επιβαρύνει τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως μέσω των χαμηλότερων επιτοκίων. Επισημαίνει ότι οι βρετανικές τράπεζες έχουν δραματικά καλύτερη χρηματοδοτική θέση και ήταν προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο. Ωστόσο, οι πιο αδύναμες προοπτικές θα χτυπήσουν εκείνες τις τράπεζες με κεφαλαιακά κενά και πολύπλοκες αναδιαρθρώσεις και ιδιαιτέρα τις ιταλικές και τις ελληνικές τράπεζες.

Οσον αφορά για την εποχή μετά το Brexit, θεωρεί ότι η Ελλάδα φαίνεται να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο «μόλυνσης» μετά την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Επίσης, στην έκθεσή της εκτιμά ότι οι δείκτες προβληματικών δανείων θα επιδεινωθούν ή θα δεχθούν πιέσεις, επηρεάζοντας την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους.

Μάλιστα, προχωρεί στη μείωση των εκτιμήσεων κατά 6%-7% των εσόδων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες το 2017 και το 2018. Τέλος, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα σημειώσουν βουτιά της τάξης του 18% το 2016 και θα υποχωρήσουν περαιτέρω, αν και περιορισμένα, και το 2017 κατά 1%, λόγω εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ξεκίνημα της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου ήταν αρνητικό, με λιγότερη όμως ένταση στις ρευστοποιήσεις των μετοχών σε σχέση με τον Αρμαγεδδώνα του -13,42% που σημειώθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016.

Την περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 519,33 μονάδες καταγράφοντας πτώση -2,89%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 108,526 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη επανεμφανίσθηκαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ενισχυθεί 3,72% και αναρριχηθεί στις 538,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έκλεισε στα 86,576 εκατ. ευρώ.Την προτελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου η αγορά παρέμεινε σε θετικό έδαφος αλλά περιορίσθηκαν οι αγοραστές. Ετσι την περασμένη Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,6% και διαμορφώθηκε στις 541,88 μονάδες. Ο τζίρος ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας και ανήλθε στα 72,988 εκατ. ευρώ.

Ο Ιούνιος ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά την περασμένη Πέμπτη με οριακή άνοδο 0,04% για τον Γενικό Δείκτη που διαμορφώθηκε στις 542,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,825 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή επικράτησε επενδυτική άπνοια στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με ελαφρά κέρδη ενώ η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές απέχουν από το Χρηματιστήριο μετά την καταιγίδα της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016. Γι’ αυτό τον σκοπό η αγορά δείχνει ευάλωτη απέναντι σε οποιαδήποτε μεταβολή της τάσης.