Τραγικό τέλος για τον ιδρυτή της Jet Oil

Τραγικό τέλος για τον ιδρυτή της Jet Oil

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά είναι η σκιά που άφησε στην αγορά καυσίμων η αυτοκτονία του Κυριάκου Μαμιδάκη, προέδρου και συνιδρυτή της ιστορικής εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil, λίγες ημέρες μετά την αίτηση ένταξής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για την προστασία της από πιστωτές. Ο Κυριάκος Μαμιδάκης δεν άντεξε την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η εταιρεία που ίδρυσε από κοινού με τους αδερφούς του Νίκο και Γιώργο, το 1960, και εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες του κλάδου πετρελαιοειδών. Το βάρος των χρεών, περί τα 314 εκατ. ευρώ, και η συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην εξυγίανση οδήγησαν στην αυτοκτονία τον επιχειρηματία από την Ανώσκελη Χανίων.

Η κατάσταση στην αγορά καυσίμων επιδεινώθηκε ραγδαία κατά την επταετία της κρίσης, με την υπερφορολόγηση από τη μια και το λαθρεμπόριο από την άλλη να πιέζουν ασφυκτικά, οδηγώντας σε αδιέξοδο ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Περίπου 2.500 πρατήρια «χάθηκαν» μέσα στην κρίση, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βενζινοπωλών, 200-300 πρατήρια επιπλέον δεν θα αντέξουν το βάρος των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Τα στοιχεία για τη ζήτηση του Ιουνίου καταδεικνύουν τη συνέχιση της ύφεσης, με τη βενζίνη να υποχωρεί στα ιστορικά χαμηλά μηνιαία επίπεδα του -14% και το πετρέλαιο κίνησης στα ιστορικά χαμηλά μηνιαία επίπεδα του -7%. Ισχυρό πλήγμα για την αγορά και για τις υγιείς επιχειρήσεις αναδεικνύεται η παραβατικότητα. Eνα στα τρία πρατήρια πιάστηκε να κλέβει τους καταναλωτές από 7 έως και 15 λεπτά/λίτρο. Σε αποσπασματικούς και σε αναχρονιστικούς ελέγχους αποδίδει τα ευρήματα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία να θέσουν σε λειτουργία το σύστημα εισροών – εκροών.

Η κηδεία του Κυριάκου Μαμιδάκη θα γίνει σήμερα στις 6 μ.μ. στο Κοιμητήριο Κηφισιάς. Στον χαρακτήρα, στον ρόλο του στην εταιρεία, στις αρχές και στις αξίες του αναφέρονται οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν η οικογένεια, η εταιρεία και οι εργαζόμενοι. Τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια του Κυριάκου Μαμιδάκη, προέδρου της εταιρείας Mamidoil Jetoil και ιδρυτικού μέλους του Συνδέσμου, εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή