Κατσέλη: Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η κρίση είναι ακόμη εδώ

Κατσέλη: Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η κρίση είναι ακόμη εδώ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμησή της ότι τα χειρότερα για τη χώρα έχουν περάσει υπογράμμισε σε συνέντευξή της στο CNBC η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Εθνικής αναφέρθηκε στη βελτίωση των συνθηκών και την επιστροφή της πολιτικής σταθερότητας προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις, καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σε μηνιαία βάση και οι συντάξεις κόπηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια οι μισθοί μειώθηκαν, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% ενώ η ανεργία παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 24% με 25%. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης η κρίση εξακολουθεί να είναι μαζί μας και το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαχειριστούν τις προκλήσεις και να βρουν τρόπους για να αμβλύνουν την κατάσταση για τους πολίτες.

Παράλληλα οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τη διαθέσιμη ρευστότητα ενισχύοντας κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τολμηρά μέτρα ενώ υπενθύμισε ότι έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Οπως σημείωσε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 4,5% του συνόλου στην περίοδο 2007 – 2008 ενώ πλέον έχουν ανέλθει στο 43%.

Η πρόεδρος της Εθνικής τόνισε ότι η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της κρίσης και της συρρίκνωσης της οικονομίας προσθέτοντας ότι η επιστροφή στην ομαλότητα και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να αποτελέσουν την προτεραιότητα, καθώς μόνο έτσι θα βελτιωθεί και η εικόνα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή