Για το 2017 μετατίθεται η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαίας

Για το 2017 μετατίθεται η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ μετατίθεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου για το 2017, καθώς η διοίκηση κρίνει ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και γενικότερα στον κλάδο των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία δεν είναι οι πλέον ευνοϊκές. Οπως τονίζουν στελέχη της διοίκησης, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ έχασε σε ελκυστικότητα, μετά την πρόσφατη αύξηση της φορολόγησης, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη δυσκολία άντλησης κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα, δηλαδή τόσο τα ακίνητα όσο και τα ρευστά διαθέσιμα, φορολογείται με ετήσιο συντελεστή 0,75%, έναντι 0,105% που ήταν ο σχετικός συντελεστής πριν από τις πρόσφατες αλλαγές.

Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών στην πρόσφατη αποστολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε και η Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ήταν «μουδιασμένο» τόσο για τις εταιρείες όσο και για τη χώρα γενικότερα. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τα ξένα funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον κυρίως για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, αποδίδοντας ιδιαίτερο βάρος στη θετική ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης. Εως τότε δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές κινήσεις.

Τα παραπάνω οδήγησαν τη διοίκηση της Πανγαίας στην απόφαση να αναβάλει την προωθούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κρίνοντας ότι το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί δεν είναι ευνοϊκό. Πριν από την αύξηση της φορολογίας των ΑΕΕΑΠ, πρόθεση της Πανγαίας ήταν να αναζητήσει κεφάλαια που ενδεχομένως και να ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, καθώς στόχος ήταν να αποκτήσει ρευστότητα για να επωφεληθεί των ευκαιριών που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσδοκώντας τόσο στην απόκτηση χαρτοφυλακίων ακινήτων τραπεζών όσο και σε ακίνητα που θα πωλούνταν από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης. Πλέον, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, η Εθνική Πανγαία θα συνεχίσει μεν να εξετάζει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, και ιδίως σε ακίνητα που θα προκύψουν από «κόκκινα» δάνεια, αλλά οι όποιες κινήσεις γίνουν θα είναι σαφώς πιο επιλεκτικές και περιορισμένης εμβέλειας, δεδομένου ότι δεν αναμένεται κάποια ένεση ρευστότητας στην εταιρεία.

Παράλληλα η Πανγαία συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και την υπόθεση Μαρινόπουλου, δεδομένου ότι διαθέτει επτά καταστήματα του ομίλου, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης, αξίας 96 εκατ. ευρώ, που είχε συνάψει το 2014. Η αλυσίδα αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο μισθωτή της εισηγμένης, πίσω από την Εθνική Τράπεζα (59% των εσόδων), το ελληνικό Δημόσιο και την Cosmote, καθώς σε ετήσια βάση τα έσοδα από τη συγκεκριμένη αλυσίδα δεν ξεπερνούν το 7,3% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών. Σήμερα ο Μαρινόπουλος οφείλει στην Πανγαία μισθώματα 7,8 εκατ. ευρώ και όχι 100 εκατ. ευρώ, όπως αναγράφηκαν στην αίτηση που είχε καταθέσει η αλυσίδα στο δικαστήριο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την υπαγωγή στο άρθρο 99. Το λάθος αυτό είναι καθαρά λογιστικό και έχει να κάνει με το πώς αποτυπώνεται στον ισολογισμό της αλυσίδας η συναλλαγή με την Πανγαία (sale & leaseback). Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πανγαία έχει και απαιτήσεις 17,3 εκατ. ευρώ από εταιρείες στο εξωτερικό που ανήκουν στον ευρύτερο όμιλο Μαρινόπουλου. Οι ως άνω απαιτήσεις αφορούν σε προκαταβολές για την απόκτηση ακινήτων στην Βουλγαρία και στην Κύπρο, και για τις οποίες έχει ληφθεί, μεταξύ άλλων, εταιρική εγγύηση από τη Marinopoulos Holding Sarl, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή