Σήμερα αναμένονται δεσμευτικές προσφορές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ

Σήμερα αναμένονται δεσμευτικές προσφορές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχει προσδιορίσει το ΤΑΙΠΕΔ ως προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού).

Υπενθυμίζεται πως στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχουν οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι Ferrovie dello Stato Italiane, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι Rossiyskie Zheleznye Dorogi και η ΓΕΚ Τέρνα. Στον διαγωνισμό για την Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού συμμετέχουν η γαλλική Alstom σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, η Siemens και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ-Τέρνα.

Oι κρατικοί ιταλικοί σιδηρόδρομοι αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Μη δεσμευτικές προσφορές για την εταιρεία υπέβαλαν οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΓEK-Tέρνα τον Απρίλιο.

Οι πηγές του Reuters υποστήριξαν ότι το πιθανότερο είναι πως οι Ιταλοί θα καταθέσουν προσφορά μέχρι την Τετάρτη, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα κάνουν και οι Ρώσοι.

Δεν υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά των Ρώσων, δήλωσε μία από τις πηγές, ενώ η ΓEK-Τέρνα δεν συμμετείχε στη διαδικασία due diligence και δεν αναμένεται να καταθέσει προσφορά. «Νομίζω ότι οι Ρώσοι θέλουν τον ΟΛΘ», τόνισε η πηγή.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επισήμως το ποσόν που ελπίζει να αντλήσει από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, ωστόσο πηγές κοντά στη διαδικασία το έχουν υπολογίσει κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η ιδιωτικοποίηση αυτή δεν αποτελεί μόνον μνημονιακή υποχρέωση αλλά και μέρος της προ ετών συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τακτοποίηση του ζητήματος των κρατικών επιδοτήσεων στην ελληνική σιδηροδρομική βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή