ΣΕΒ: Επενδύσεις άμεσης απόδοσης για επιστροφή στην ανάκαμψη

ΣΕΒ: Επενδύσεις άμεσης απόδοσης για επιστροφή στην ανάκαμψη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για επενδυτικές πρωτοβουλίες άμεσης απόδοσης, προκειμένου να οδηγηθεί η οικονομία σε ανάκαμψη, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, αξιολογώντας και τις επιπτώσεις από το Βrexit και την ενίσχυση των διασπαστικών τάσεων που σηματοδότησε για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καμιά όμως πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ανάκαμψης δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς την άρση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα γίνει συν τω χρόνω με την εφαρμογή του μνημονίου και εφόσον η χώρα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, επισημαίνει ο ΣΕΒ. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την πορεία θα είναι αδιέξοδη και καταστροφική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα επιβάλλεται να γίνει από σήμερα χώρα προορισμού επενδυτικών κεφαλαίων, σημειώνει και προτείνει την άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχους και χρονοδιαγράμματα. «Ας ιδιωτικοποιήσουμε τις υποδομές δικτύων, όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Ας δώσουμε κίνητρα μέσω υπεραποσβέσεων για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Ας τελειώσουμε μια ώρα ταχύτερα με τις εταιρικές αναδιαρθρώσεις και τα “κόκκινα” δάνεια. Ας ξαναβάλουμε μπροστά την αγορά ακινήτων μέσω κινήτρων για οικιστικές και εμπορικές αναπλάσεις. Ας επενδύσουμε στην ακτογραμμή της Αττικής. Ας κάνουμε μερικές απλές κινήσεις, όπως π.χ. σιδηροδρομική σύνδεση με το Λαύριο για διευκόλυνση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης και ας ιδιωτικοποιηθούν επιτέλους τα τρένα. Ας δώσουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις σε μεγάλα έργα, είτε με παραχώρηση της εκμετάλλευσης είτε με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ας μπούμε στην κυκλική οικονομία αναθέτοντας π.χ. τα έργα για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ας δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις στον τουρισμό και στην παραθεριστική κατοικία, στην καινοτομία και στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ολα αυτά, όμως, θα γίνουν, εάν εκσυγχρονισθεί η διακυβέρνηση της χώρας και επιπλέον η κοινωνία αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αναπτύσσεται η ιδιωτική οικονομία. Η χώρα σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε οικονομική και πολιτική στασιμότητα. Ο χρόνος, που περνάει ανεκμετάλλευτος, δεν γυρίζει πίσω και επιβαρύνει δυσανάλογα το μέλλον», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν σενάρια ακυβερνησίας, που μπορεί να προκύψουν από πειραματισμούς στον εκλογικό νόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή