Χωρίς κατεύθυνση η αγορά μετοχών

Χωρίς κατεύθυνση η αγορά μετοχών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωχελική εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Οι τζίροι υποχώρησαν χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την εικόνα απαξίωσης που εμφανίζει η εγχώρια αγορά. Οι εγχώριοι επενδυτές απέχουν, αφού μόλις 700 είναι κατά μέσον όρο οι ενεργοί κωδικοί. Ταυτόχρονα τα ξένα κεφάλαια με σποραδικές αγοραπωλησίες επιδίδονται στο intraday, με στόχο το ημερήσιο κέρδος είτε μέσω υποτιμητικής είτε ανατιμητικής κερδοσκοπίας. Η εγχώρια αγορά μετοχών δείχνει χωρίς κατεύθυνση, αφού ειδήσεις δεν υπάρχουν στον επιχειρηματικό χάρτη. Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στις 29 Ιουλίου 2016.

Η πρώτη συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου έκλεισε με σημαντικές απώλειες 0,91%, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να διολισθήσει στις 539,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε σημαντικά και δεν ξεπέρασε τα 41 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία της κεφαλαιοποίησης διολίσθησε στα 38,905 δισ. ευρώ. Ισχυρές πιέσεις στη συνεδρίαση της Δευτέρας υπέστησαν οι τίτλοι της Alpha Bank (-5,81%) και της Eurobank (-5,09%). Aντίθετα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας οι μετοχές της Lamda Development (3,10%) και του Μυτιληναίου (2,56%).

Την περασμένη Τρίτη επιδεινώθηκε η κατάσταση στην αγορά, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος και στην Ευρώπη. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε 2,34% και διολίσθησε στις 527,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 45,740 εκατ. ευρώ, με την αξία της κεφαλαιοποίησης να διαμορφώνεται στα 37,976 δισ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές παρέμειναν για δεύτερη συνεχή μέρα στο στόχαστρο των πωλητών, με αποτέλεσμα να καταγράψουν σημαντικές απώλειες. Ειδικότερα ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 12,75%, η μετοχή της Eurobank έχασε 12,33% και ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 10,53% και διολίσθησε στα 0,17 ευρώ.

Μικρή αντίδραση στην πτωτική πορεία των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας κατεγράφη την Τετάρτη. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε οριακά 0,47% και αναρριχήθηκε στις 529,65 μονάδες. Ωστόσο ο τζίρος παραπέμπει σε συνεδριάσεις του Δεκαπενταύγουστου, αφού έφθασε μόλις τα 36,856 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 38,125 δισ. ευρώ.

Η αντίδραση των τραπεζικών τίτλων πρόσφερε την ανάκαμψη του γενικού δείκτη. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε 7,69% και ακολούθησε σε κέρδη η Alpha Bank (4,41%), η Eurobank (3,85%) και η Εθνική Τράπεζα, που ενισχύθηκε 2,35% και αναρριχήθηκε στα 0,174 ευρώ. Το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο διατηρήθηκε και την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με ημερήσια κέρδη 0,38% στις 531,64 μονάδες. Σε υποτονικά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, αφού δεν ξεπέρασε τα 33,879 εκατ. ευρώ που ήταν και η δεύτερη χειρότερη επίδοση της τρέχουσας οικονομικής χρονιάς. Η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 38,428 δισ. ευρώ. Καλύτερη εικόνα παρουσίασαν οι μετοχές της Eurobank (8,73%), της Alpha Bank (4,23%) και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα (3,45%) και η Τράπεζα Πειραιώς (1,43%).

Την Παρασκευή επικράτησε επενδυτική άπνοια. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι και τις 3 το μεσημέρι η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το αρνητικό ρεκόρ τζίρου των 29,308 εκατ. ευρώ κατεγράφη στη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου 2016.

Εχοντας διανύσει σχεδόν το ήμισυ της καλοκαιρινής περιόδου, η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει σημάδια κόπωσης, αφού το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει τοξικό. Τα ξένα αλλά και τα εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια δεν δείχνουν καμία διάθεση να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή