Τζ. Στάμας: «Θα προσελκύσετε επενδύσεις μόνο με συστημικές αλλαγές»

Τζ. Στάμας: «Θα προσελκύσετε επενδύσεις μόνο με συστημικές αλλαγές»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες της Διασποράς, αλλά και όλος ο κόσμος, περιμένουν να διαπιστώσουν το κατά πόσον η χώρα ως έθνος είναι έτοιμη να κάνει τις εσωτερικές αλλαγές που απαιτούνται για την ανάκτηση μιας υγιούς οικονομίας. Χρειάζεται επένδυση στο «κεφάλαιο του μέλλοντος», εξηγεί στην «Κ» ο Τζορτζ Στάμας, εκ των συνιδρυτών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και senior partner στη δικηγορική εταιρεία Kirkland and Ellis LLP που εδρεύει στο Σικάγο. Ο Ελληνοαμερικανός, πρώην αντιπρόεδρος της Deutsche Banc Alex Brown μιλάει για ανάγκη συστημικών αλλαγών και ενός νέου οικονομικού παραδείγματος για την Ελλάδα.

– Βλέπετε περιθώρια αύξησης των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

– Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις μόνον εφ’ όσον προχωρήσει σε συστημικές αλλαγές του οικονομικού της παραδείγματος, ενθαρρύνοντας όχι τον καπιταλισμό του παρελθόντος, αλλά την επένδυση στο κεφάλαιο του μέλλοντος. Στόχος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI) είναι να ενθαρρύνει τις βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα και όχι τη δημιουργία «εύκολου κέρδους» από τα αποδυναμωμένα ενεργητικά της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά από τα μέλη μας συμμετέχουν σε ένα επενδυτικό ταμείο εδώ στην Ελλάδα, το οποίο εστιάζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Ποια είναι η προσωπική σας αίσθηση για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα; Πώς εκλαμβάνεται στο εξωτερικό;

– Οι Eλληνες της Διασποράς, όσο και ευρύτερα ο υπόλοιπος κόσμος, είναι ακόμα σε μια κατάσταση αναμονής, για το εάν η Ελλάδα ως έθνος είναι έτοιμη να κάνει τις εσωτερικές αλλαγές που απαιτούνται για την ανάκτηση μιας υγιούς οικονομίας. Περισσότερα μέτρα λιτότητας δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που θα βοηθήσει είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

– Ποια είναι η εκτίμηση που έχετε για την ελληνική οικονομία;

– H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί, ώστε να βγει από την κρίση, αλλά η ανάπτυξη προϋποθέτει όραμα, ικανότητες και χρηματικούς πόρους. Στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από συλλογικές επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προσφέροντας σταθερές αποδόσεις για τους επενδυτές. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται ένα περιβάλλον φιλικό στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

– Υπάρχει επαρκής στήριξη, χρηματοδοτική και τεχνογνωσίας, για startups στη χώρα; Πώς εμπλέκεται η Ελληνική Πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση;

– Yπάρχει, σαφώς, πολύ καλό υλικό και προοπτική για την επιτυχία των νεοφυών επιχειρήσεων. Ωστόσο απαιτείται ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό σε ένα μεγάλο εύρος τομέων. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται μια ευκαιρία. Η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI) έχει δημιουργήσει αρκετές τέτοιες ευκαιρίες, όπως το 2ο Annual Athens Venture Fair που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΗΕΑ). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Libra Group, το οποίο έχει δεσμεύσει το ποσό των 10 εκατ. για το βραβείο, με τους νικητές να αναδεικνύονται με βάση στοιχεία όπως η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας που περιλαμβάνει το business plan τους. Είμαστε, επίσης, χορηγοί του Venture Garden, σε συνεργασία με το ALBA Graduate School, το American College of Greece in Athens και το Anatolia School of Business της Θεσσαλονίκης, ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει ανερχόμενους επιχειρηματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή