Πλήγμα στις εξαγωγές τον Μάιο από τις απεργίες στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Πλήγμα στις εξαγωγές τον Μάιο από τις απεργίες στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές τον Μάιο του 2016, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας που υπήρχε λόγω της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τον πρώτο έλεγχο, αλλά και τις συνέπειες των απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 12,4% τον Μάιο του 2016 σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα και ανήλθαν στα 2,02 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ. Επίσης, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση ήταν 6,4%, με τις εξαγωγές να καταγράφουν πτώση για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις μήνες.

«Στη μείωση αυτή, πέραν των γενικότερων προβλημάτων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλε και η κατάσταση που επικράτησε στη χώρα τούς τελευταίους μήνες, καθώς από τον Μάιο ξεκίνησαν οι αποχές-απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά», ανέφερε χθες ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη επισήμανε σχετικά με τις εξελίξεις στις εξαγωγές ότι «η πραγματική οικονομία της χώρας αναζητά κατεύθυνση, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Μέχρι τον Μάιο η αγωνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ενισχυόταν από τη βεβαιότητα νέων φόρων και επιβαρύνσεων, ενώ από τον Ιούνιο προστέθηκαν στην εξίσωση και οι συνέπειες του Brexit». Μάλιστα είπε ότι «συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επιβολή των capital controls, χωρίς από τότε να έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά, ενώ αναμένονται οι όποιες θετικές επιδράσεις από την καταβολή οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, από την ουσιαστική ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και των νέων προκηρύξεων του ΕΣΠΑ, από την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, από την επαναφορά του waiver που θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, από τις εξελίξεις για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και, φυσικά, από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του ΠΣΕ χαρακτήρισε «επιτακτική» ανάγκη την προώθηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν «την ενίσχυση των εξαγωγών και, συνολικά, της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου, που θα ανατρέψει την εικόνα “λουκέτων”, “κανονιών” και “φοροκαταιγίδας” που καθηλώνουν τις προοπτικές επανεκκίνησης της παραγωγικής μηχανής της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή