Λογιστικές αυξήσεις, κρυμμένοι ισολογισμοί

Λογιστικές αυξήσεις, κρυμμένοι ισολογισμοί

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωρολογιακή βόμβα που οπλίστηκε πριν από πολλά χρόνια και, παρά τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις της αγοράς αλλά και άλλων παραγόντων, αφέθηκε ενεργοποιημένη» χαρακτηρίζουν την επαπειλούμενη κατάρρευση της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. ολοένα και περισσότεροι απ’ όσους παρακολουθούν την υπόθεση εδώ και καιρό.

Τα οικονομικά προβλήματα και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των προμηθευτών δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ομως τα μεγέθη του ομίλου λιανεμπορίου που τον κατέτασσαν σε «πολύ μεγάλο για να αφεθεί να καταρρεύσει», όπως πίστευαν πολλοί, αλλά και το ειδικό βάρος του ιστορικού ονόματος των βασικών μετόχων στην αγορά, φαίνεται πως λειτούργησαν ως «συλλογικό ηρεμιστικό».

Ο Μαρινόπουλος δεν είναι η μόνη αλυσίδα λιανεμπορίου που επλήγη σφοδρά από την κρίση. «Ομως είναι η μόνη ίσως του μεγέθους της που δεν δημοσίευε επί τρία χρόνια ισολογισμούς», αντιτάσσουν οικονομικοί παρατηρητές. Δέχεται, έτσι, τώρα από πολλές πλευρές εντονότατη κριτική αφού η δημοσίευση τελικά των λογιστικών καταστάσεων πριν από μερικές ημέρες αποκάλυψε μεγάλη συσσώρευση ζημιών και αύξηση του καθαρού δανεισμού της κατά το διάστημα αυτό, γεννώντας ερωτήματα για το κατά πόσον απεκρύβη από αγορά και πιστωτές η έκταση των προβλημάτων της. Κριτική που απευθύνεται και στο management της εταιρείας και στις αρμόδιες εποπτικές αρχές αλλά και στους βασικούς της μετόχους.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που η εταιρεία Μαρινόπουλους δέχεται κριτική. Αλλά αυτά αφορούν πλέον το παρελθόν. Πριν από λίγες μέρες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε να κάνει δεκτές και τις τέσσερις αιτήσεις της εταιρείας και του ομίλου για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της. Η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 θα συζητηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου. Τώρα χιλιάδες εργαζόμενοι, συνεργάτες, πιστωτές, προμηθευτές και αγορά θέλουν να δουν αν και πώς θα σταθεί όρθια η αλυσίδα, ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν έστω και μέρος των απαιτήσεών τους. Για να γίνει όμως αυτό και να φτάσει έως στις 21 Σεπτεμβρίου στο δικαστήριο με ένα συμφωνημένο σχέδιο εξυγίανσης και ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα πληρωμών, θα πρέπει πρώτα κάποιος να χρηματοδοτήσει την καθημερινή λειτουργία του δικτύου των καταστημάτων με κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Αν δεν πιστεύει η ιδιοκτησία στην επόμενη μέρα κι αν δεν το δείξει αυτό έμπρακτα, πώς θα πιστέψει σε αυτήν η αγορά για να συναινέσει στο σχέδιο εξυγίανσης και να “δουλέψει” το άρθρο 99;», σημειώνεται.

Λογιστική αύξηση

Κάποιοι προμηθευτές που παρακολουθούν την εταιρεία από παλιά ανησυχούν, όπως λένε χαρακτηριστικά, από το «δείγμα γραφής» των γεγονότων του καλοκαιριού του 2012: όταν η γαλλική πολυεθνική Carrefour αποχωρούσε από την εταιρεία και ο όμιλος εταιρειών Μαρινόπουλου γινόταν μοναδικός μέτοχος. Τότε οι πληροφορίες που δημοσιεύονταν μιλούσαν για αύξηση κεφαλαίου ύψους 348,6 εκατ. ευρώ, στην οποία θα προχωρούσαν από κοινού ο γαλλικός και ο ελληνικός όμιλος, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι τότε οικονομικές ανάγκες.

Ομως η αύξηση αυτή έγινε κατά βάση με λογιστικό τρόπο και όχι με νέα κεφάλαια, διευκρινίζεται. «Αλλωστε στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2012 αναφερόταν ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 348,6 εκατ. θα γινόταν με αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση υφιστάμενου τότε χρηματοδοτικού και εμπορικού χρέους της εταιρείας προς τη γαλλικό Carrefour», εξηγείται. Τον ίδιο μήνα η γαλλική εισηγμένη ανακοίνωνε στο επενδυτικό κοινό πως η αποχώρησή της από την Ελλάδα θα την επιβάρυνε με 220 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι συνολικές της υποχρεώσεις ανέρχονται στα 1,324 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 425,568 εκατ. αφορούν προμηθευτές της και άλλα 553,454 εκατ. μεταχρονολογημένες επιταγές. Επίσης, απλήρωτοι παραμένουν τον τελευταίο μήνα οι εργαζόμενοι της αλυσίδας, που έχουν τεθεί υπέρ της προστασίας έναντι των πιστωτών και του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή