ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χιλιάδες επιχειρήσεις δίνουν τη μάχη της επιβίωσης

chiliades-epicheiriseis-dinoyn-ti-machi-tis-epiviosis-2141946

Με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας διετίας, όπως υπολόγιζαν τράπεζες και διεθνείς οίκοι, λόγω της σαρωτικής ύφεσης που αποσάθρωσε τα θεμέλια του επιχειρείν στην Ελλάδα, ξεκίνησε το τελικό ξεκαθάρισμα στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Οι «μαύροι κύκνοι» εγκαταστάθηκαν στην ελληνική οικονομία αμέσως μετά την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου 2015 και ήδη βιώνουμε τις παρενέργειες στην πραγματική οικονομία. Οι τεκτονικές πλάκες στην ελληνική βιομηχανία μετακινούνται με βίαιο τρόπο. Ο συνδυασμός αυξημένων χρεών, μειωμένης ρευστότητας και ακριβού χρήματος θα γονατίσει και άλλες επιχειρήσεις μετά τις τελευταίες περιπτώσεις Μαρινόπουλου και Jetoil.

Οι περισσότερες εταιρείες με σταθερή βιομηχανική παραγωγή ουσιαστικά έχουν μειώσει την παραγωγή τους κατά 15%-20% από την αρχή του χρόνου προσπαθώντας να συγκρατήσουν το λειτουργικό κόστος, που λόγω τιμών πρώτων υλών έχει εκτοξευτεί κατά 20%-30% από την αρχή του χρόνου.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να ελέγξουν και να διατηρήσουν σταθερό τον ρυθμό εισπράξεών τους από πελάτες, προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα στις πληρωμές στους προμηθευτές και στις εισπράξεις από πελάτες. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κομβικό σημείο των εταιρειών που είναι υποψήφιες προς χρεοκοπία. Εχουν εκτεθεί απέναντι στους προμηθευτές τους και πλέον δεν θα μπορούν να λαμβάνουν πρώτες ύλες.

Το κλίμα στην εγχώρια αγορά μυρίζει μπαρούτι. Κανείς προμηθευτής που έχει να λαμβάνει από επιχειρήσεις δεν έχει πλέον την υπομονή και ήδη προσφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία για να κινήσουν διαδικασίες μέσω του πτωχευτικού νόμου για να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους. Ταυτόχρονα πολλές εταιρείες αυτή την περίοδο μετατρέπουν τον τραπεζικό δανεισμό σε ομολογιακό δανεισμό και έτσι κερδίζουν χρόνο και περισσότερα κεφάλαια, αλλά και μικρότερα έξοδα «φακέλου» και εκταμιεύσεων. Επίσης, οι εκπτώσεις προς τους καλούς πελάτες αυξομειώνονται ανάλογα με τη συγκυρία αλλά και τον ανταγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο Χρηματιστήριο οι συσσωρευμένες ζημίες των περισσότερων εισηγμένων αποτελούν «ναρκοπέδιο» για την επιχείρηση, όταν μάλιστα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στη στρατηγική της εκάστοτε διοίκησης για να απαλλαγεί η εταιρεία από τον εκρηκτικό συνδυασμό των ζημιών και του υψηλού δανεισμού.

Είναι χαρακτηριστικά και τα οικονομικά στοιχεία των 219 εισηγμένων για το 2015 όπου παρατηρήθηκε μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Παρά το γεγονός ότι οι εισηγμένες μείωσαν τα μετρητά που είχαν στα ταμεία τους για να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, ο συνολικός καθαρός δανεισμός (σύνολο βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού – ταμειακά διαθέσιμα) αυξήθηκε στα 23 δισ. ευρώ από 22,5 δισ. ευρώ τη χρήση του 2014.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εικόνα στις εισηγμένες είναι άσχημη, γιατί οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν καταστεί εταιρείες-ζόμπι, χωρίς δραστηριότητα και χωρίς ελπίδα για πιθανή ανάκαμψη στο μέλλον. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 219 εισηγμένων οι 83 (ποσοστό 37,89% ή σχεδόν 1 στις 3) παραμένουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς.