Την πώληση 24% του ΑΔΜΗΕ ενέκρινε η ΔΕΗ κατόπιν επεισοδιακής Γ.Σ.

Την πώληση 24% του ΑΔΜΗΕ ενέκρινε η ΔΕΗ κατόπιν επεισοδιακής Γ.Σ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό 24% του ΑΔΜΗΕ θα διατεθεί τελικά σε στρατηγικό επενδυτή έναντι του εύρους 20%-24% που προβλέπει το σχέδιο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. Το ποσοστό προσδιορίστηκε χθες έπειτα από παρέμβαση του μετόχου στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία και ενέκρινε το σχέδιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πιθανώς και σήμερα να δημοσιευθεί η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή. Παράλληλα η ΔΕΗ θα αναθέσει σε ανεξάρτητο διεθνή οίκο την κατάρτιση μελέτης αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Το «πράσινο φως» για τα πρώτα βήματα υλοποίησης του πολύπολκου σχεδίου ιδοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ δόθηκε χθες από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία κατάφερε να ολοκληρώσει τις εργασίες της έπειτα από δύο αναβολές, λόγω των αντιδράσεων των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.

Οι εξ αναβολής (30 Ιουνίου) προγραμματισμένες για τις 11 χθες το πρωί εργασίες της Γενικής Συνέλευσης σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας διεκόπησαν έπειτα από το κλίμα αναβρασμού που προκάλεσαν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, και συνεχίστηκαν στις 3 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών όπου και ολοκληρώθηκαν. Στη διάρκεια της Γ.Σ. παρενέβη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος σε ήπιους τόνους προειδοποίησε τους μετόχους ότι η ΓΕΝΟΠ θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπλοκάρει την πώληση και εν συνεχεία αποχώρησε συνοδεία του Νίκου Φωτόπουλου και Παντελή Καραλευθέρη που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στο δ.σ. της ΔΕΗ. Η Γ.Σ. ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία άνω του 95% την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.

Το σχέδιο, όπως προσδιορίστηκε χθες έπειτα από την παρέμβαση του μετόχου για διάθεση ποσοστού 24% στον στρατηγικό επενδυτή (ο νόμος προέβλεπε ποσοστό 20-24%), προβλέπει και τη διάθεση ποσοστού 51% σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ, οι μετοχές της οποίας θα μεταβιβαστούν στη συνέχεια στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ (κράτος – ΤΑΙΠΕΔ – ιδιώτες) και διάθεση ποσοστού 25% σε εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα κατέχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η κυβερνητική δέσμευση για παραμονή του ελέγχου των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Δημόσιο. Η αίσθηση που δόθηκε χθες από τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη να «τρέξει» τις διαδικασίες του πολύπλοκου αυτού σχεδίου με τις μέγιστες ταχύτητες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές. Σύμφωνα με αυτά, μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 πρέπει να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής και μέχρι το τέλος του έτους η ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Η χθεσινή γενική συνέλευση με πλειοψηφία 44,83% των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του Δ.Σ. ως προς την επιλογή του ελεγκτή της εταιρείας για το 2016, παρά την αντίθετη άποψη του Δημοσίου την οποία υποστήριξαν το 44,1% των μετόχων. Υπέρ της πρότασης της ΔΕΗ, δηλαδή αντίθετα με την άποψη του Δημοσίου, ψήφισε το ΤΑΙΠΕΔ. Η Γενική Συνέλευση ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί η παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ του προέδρου της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά του σχεδίου απόσχισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή