Τροπολογία για περιορισμό αυξήσεων στα τέλη δικτύου του φυσικού αερίου

Τροπολογία για περιορισμό αυξήσεων στα τέλη δικτύου του φυσικού αερίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή, θα προχωρήσει στον περιορισμό των αυξήσεων που προκύπτουν για τα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, βάσει του υφισταμένου κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Την κατάθεση της τροπολογίας προανήγγειλε ο ίδιος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κάνοντας λόγο για «ακραίες και προκλητικές αυξήσεις» που θα προέκυπταν με βάση τον ισχύοντα κανονισμό αλλά και για «παράλογες απαιτήσεις» της Socar, η οποία έχει στηρίξει την προσφορά της στα ρυθμιζόμενα έσοδα του ΔΕΣΦΑ που προκύπτουν από τον υφιστάμενο κανονισμό.

Η τροπολογία, που αναμενόταν να κατατεθεί αργά χθες το βράδυ, περιορίζει τα «ανακτήσιμα» έσοδα του ΔΕΣΦΑ για τα προηγούμενα χρόνια – 829 εκατ. ευρώ. Η ανάκτησή τους σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του υφισταμένου κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θα οδηγούσε σε αυξήσεις 68% στα τέλη δικτύου, τις οποίες το υπουργείο στοχεύει να περιορίσει στο 30%. «Με βάση τον μέχρι τώρα ισχύοντα κανονισμό, οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τιμών, οι οποίες ήταν ακραίες και προκλητικές. Εάν εφαρμόσουμε τον ήδη υφιστάμενο κανονισμό διαμόρφωσης τιμών, θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυξήσεις 68%», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι η αύξηση «θα επιβάρυνε και τα νοικοκυριά, κυρίως όμως θα επιβάρυνε την εγχώρια βιομηχανία που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο». Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε εμμέσως στη Socar, τονίζοντας ότι «θα έδινε 400 εκατ. για το 66% και θα είχε να λαμβάνει για τα επόμενα χρόνια το 66% των 829 εκατ. ευρώ». Στον ίδιο τόνο συμπλήρωσε :«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να “τινάξουμε στον αέρα” μέσα από τέτοιες παράλογες απαιτήσεις την εγχώρια βιομηχανία και να επιβαρύνουμε τα ελληνικά νοικοκυριά». Και ανακοίνωσε ότι «θα πάμε σε λελογισμένη αύξηση, η οποία να μη δημιουργεί προβλήματα και μάλιστα δεν θα γίνει αισθητή – αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των Αζέρων και της ιταλικής SNAM που διαπραγματεύεται με το ΤΑΙΠΕΔ και τη Socar την εξαγορά ποσοστού 17% από το 66% του ΔΕΣΦΑ που θα αγοράσει η αζερική εταιρεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία που προανήγγειλε ο κ. Σκουρλέτης δεν ήταν εις γνώσιν του ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή