Ενισχύθηκε η αγορά πληροφορικής και λογισμικού στη διάρκεια του 2015

Ενισχύθηκε η αγορά πληροφορικής και λογισμικού στη διάρκεια του 2015

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή άνοδο παρουσίασαν μέσα στο 2015 η εγχώρια αγορά λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη της ICAP, οι δύο κλάδοι αναμένεται να εμφανίσουν ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα στη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις λογισμικού (Software) στην εγχώρια αγορά το 2015 παρουσίασαν μικρή αύξηση 0,7% σε σχέση με το 2014, ενώ φέτος η αγορά προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,4% σε σχέση με το 2015. Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αυξήθηκε κατά 1,4% το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ για το τρέχον έτος, η αγορά των υπηρεσιών πληροφορικής προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει ετήσια αύξηση της τάξης του 2,1%.

Σύμφωνα με την ICAP, οι δύο προαναφερόμενες αγορές παρουσιάζουν αύξηση έπειτα από μια σημαντική περίοδο κάμψης των μεγεθών. Ειδικότερα, το διάστημα 2010-2013, η αγορά του λογισμικού παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης -3,2%. Την ίδια περίοδο, η αγορά των υπηρεσιών πληροφορικής παρουσίασε μικρότερη μείωση σε σχέση με το λογισμικό και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9%. Οι δύο κλάδοι, σύμφωνα με την ICAP, επηρεάστηκαν από την ύφεση που έπληξε τη χώρα από το 2009 και έπειτα, αλλά όχι στον βαθμό που επηρέασε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Στην εγχώρια αγορά λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής δραστηριοποιείται πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Ο κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς για την ελληνική οικονομία λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ο κλάδος επηρεάστηκε από την ύφεση που έπληξε τη χώρα από το 2009 και έπειτα, αλλά όχι στον βαθμό που επηρέασε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ICAP, οι δύο προαναφερόμενοι κλάδοι της πληροφορικής περιλαμβάνουν πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εμφανίζουν χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης. Ο κλάδος λογισμικού περιλαμβάνει κυρίως επιχειρήσεις αντιπροσώπευσης και εμπορίας εισαγόμενου λογισμικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή