Σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους προχωρούν 11 εισηγμένες

Σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους προχωρούν 11 εισηγμένες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια 11άδα εισηγμένων αποφάσισε φέτος να επιβραβεύσει τους μετόχους της και προχωρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην επιστροφή κεφαλαίων.

Βέβαια, πίσω από τη γενναιοδωρία των επιχειρήσεων κρύβεται και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμηθέντα κέρδη από το 2017. Οπως εξηγούν στην «Κ» διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, για τρεις λόγους μία εισηγμένη επιστρέφει κεφάλαιο προς τους μετόχους όπως συμβαίνει τη φετινή χρονιά, κατά την οποία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι λόγοι είναι οι εξής: α) αύξηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων, β) επιβράβευση διακρατούντων μετόχων οι οποίοι στα χρόνια της επενδυτικής ξηρασίας, όπως ήταν η τετραετία 2012-2015, διατήρησαν το χαρτοφυλάκιό τους και δεν προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις και γ) φορολογικό κέρδος για τους μετόχους, καθώς αναμένεται αύξηση συντελεστή φορολόγησης για το επόμενο οικονομικό έτος, το 2017.

Οι εισηγμένες που επιστρέφουν κεφάλαιο μέσω καταβολής μετρητών το φετινό καλοκαίρι στους μετόχους τους είναι οι εξής: Η αλευροβιομηχανία Λούλη αποφάσισε έπειτα από έγκριση της ετήσιας τακτικής συνέλευσης να επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία Πλαίσιο Computers, που δραστηριοποιείται στον κλάδο πληροφορικής, θα επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,35 ευρώ, ενώ η διοίκηση σχεδιάζει την επέκταση των εργασιών στην Κύπρο. Η εταιρεία τροφίμων Κανάκης ανήκει στην 11άδα των εισηγμένων που θα επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,11 ευρώ. Στην εναλλακτική αγορά που είναι ο προθάλαμος για την κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου συναντούμε την Epsilon Net, η οποία θα επιστρέψει κεφάλαιο 0,09 ευρώ ανά μετοχή, ενώ υπάρχει στην εναλλακτική αγορά και η Entersoft, που αποφάσισε να επιστρέψει κεφάλαιο 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Η μητρική εταιρεία του Χρηματιστηρίου, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, εκτός του μερίσματος επιστρέφουν κεφάλαιο ύψους 0,2275 ευρώ. Η βιομηχανία μαρμάρου Ικτίνος, που διαθέτει σημαντική παρουσία στην αγορά της Κίνας και σχεδιάζει να επεκταθεί και στη Λατινική Αμερική, θα επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,025 ευρώ. Η εισηγμένη εταιρεία παιδικών παιχνιδιών AS Company πρόκειται να επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, που εμφανίζει ανθεκτικότητα απέναντι στην πολυετή ύφεση με σταθερή κερδοφορία, θα επιστρέψει μέσα στο καλοκαίρι κεφάλαιο ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Η εισηγμένη εταιρεία ενδυμάτων ΕΛΒΕ αποφάσισε να επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 0,24 ευρώ προς τους μετόχους της. Την 11άδα των εισηγμένων εταιρειών που επιστρέφουν κεφάλαιο θα συμπληρώσει η εισηγμένη βιομηχανία Πλαστικά Κρήτης. Αναμένεται να μάθουμε το ύψος της επιστροφής κεφαλαίου στην επαναληπτική συνέλευση των μετόχων, που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016.

Η «χρυσή» χρονιά

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2008 συνολικά 182 εισηγμένες είχαν δώσει 4,486 δισ. ευρώ (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων) και υπήρξε κατακόρυφη πτώση το 2013, οπότε μόλις 21 εισηγμένες διένειμαν 576 εκατ. ευρώ. Ομως, κατά τη διετία που ακολούθησε τα ποσά αυτά ανέβηκαν (28 μετοχές το 2014 και 37 το 2015 αντίστοιχα) και διανεμήθηκαν 637 και 771 εκατ. ευρώ κάθε χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή