Συνεργασία τραπεζών με «τρίτους παίκτες» για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών

Συνεργασία τραπεζών με «τρίτους παίκτες» για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνεργασία με «τρίτους παίκτες», τις καλούμενες «τεχνοτράπεζες» που διεισδύουν με ταχύτατους ρυθμούς σε διεθνές επίπεδο στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων, επιδιώκουν ελληνικές τράπεζες, προς όφελος και των δύο πλευρών.

«Θα είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης win-win, καθώς οι μεν τράπεζες θα βελτιώσουν την ταχύτητα δημιουργίας νέων καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων που έχουν μεγάλη ζήτηση, οι δε Fintech θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να προωθήσουν άμεσα στην πράξη καινοτόμες ιδέες τους σε μια ευρύτατη πελατειακή βάση που διαθέτουν οι τράπεζες με όποιο θετικό οικονομικό όφελος και γι’ αυτές», επισημαίνει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας. Ηδη, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έχουν προχωρήσει στην πραγματοποίηση διαγωνισμών με στόχο την προσέγγιση της κοινότητας των Fintech, οι περισσότερες των οπoίων είναι startups, για την παραγωγή νέων ιδεών που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη από τις τράπεζες, μέσω σύναψης επαγγελματικών συνεργασιών και συμφωνιών μαζί τους με διάφορες μορφές. Τα σχέδιά τους δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank.  

Πού δραστηριοποιούνται

Σε τι βαθμό όμως έχουν διεισδύσει σε τραπεζικές εργασίες και σε ποιους τομείς οι καλούμενοι «τρίτοι παίκτες» ή «τεχνοτράπεζες» στο διεθνές αλλά και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο σύμβουλος ψηφιακής καινοτομίας Βασίλης Τραπεζάνογλου, οι «τεχνοτράπεζες» (Fintech) σε διεθνές επίπεδο διεισδύουν σταδιακά σε όλο και περισσότερες τραπεζικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες πληρωμών προς εμπόρους/οργανισμούς που εξυπηρετούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, στην ηλεκτρονική διαμεσολάβηση για επενδυτικές υπηρεσίες και ασφάλειες, στις «online δανειοδοτήσεις από το κοινό» –P2P lending– προς μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες και τη χρηματοδότηση έναντι τιμολογίων (προεξόφληση απαιτήσεων). Ακόμη, διεισδύουν στις συναλλαγματικές πράξεις στην περίπτωση διασυνοριακών συναλλαγών και στη συγκρότηση online δικτύων επενδυτών για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, ιδιαίτερα νεοφυών επιχειρήσεων. 

Επίσης δημιουργούν συστήματα «εναλλακτικών νoμισμάτων» (τύπου bitcoin), η τεχνολογία και η λογική λειτουργίας των οποίων (blockchain) αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη συστημάτων συλλογικής αποτύπωσης και αξιοποίησης πληροφοριών με ασφαλή και έμπιστο τρόπο.  

Ηλεκτρονικές τράπεζες

Τελευταία υπάρχει και η τάση να δημιουργούνται εξειδικευμένες ηλεκτρονικές τράπεζες, οι οποίες ενεργούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, αυτές που είναι ευκολότερο να ψηφιοποιηθούν και να εκτελεστούν online (πληρωμές, κάρτες, καταθέσεις, λογαριασμοί υπερανάληψης). Οπως αναφέρει ο κ. Τραπεζάνογλου, ο ρυθμός επενδύσεων σε Fintech αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ενδεικτικά το 2015 ξεπέρασαν τα 19 δισ. δολάρια, τριπλάσιες από το 2014, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2016 επενδύθηκαν συνολικά 5,7 δισ. δολάρια σε 468 επιχειρηματικά σχέδια.

Στην Ελλάδα οι Fintech δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και αποσπούν σταδιακά μερίδιο των σχέσεων των τραπεζών με τους εμπόρους. Υπάρχει ένα ελληνικό Ιδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος και κάποια μικρού μεγέθους Ιδρύματα Πληρωμών ή εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης και εξυπηρέτησης πληρωμών μέσω POS, ενώ οι online αγορές ασφαλιστικών υπηρεσιών ελέγχονται κυρίως από καθιερωμένες ασφαλιστικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή