Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ κόντρα στην κρίση

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ κόντρα στην κρίση

6' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τη σκοτεινή πλευρά των πτωχεύσεων και των χρεοκοπιών, που σημάδεψαν αυτό το καλοκαίρι με τις περιπτώσεις Μαρινόπουλου, Jetoil, Ηλεκτρονική Αθηνών, υπάρχει και η άλλη, η φωτεινή πλευρά των εταιρειών που επενδύουν και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Πρόκειται για μια μικρή ομάδα επιχειρήσεων, που όμως είναι ηγέτιδες δυνάμεις στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Επενδύσεις ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ σχεδιάζουν την τετραετία 2016-2019 οι επιχειρήσεις που θα περιγράψουμε στη συνέχεια, στις οποίες περιλαμβάνονται εξαγορές ομοειδών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, άνοιγμα νέων αγορών, εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και επέκταση των δραστηριοτήτων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω της πολύχρονης ύφεσης, το 2015 αναδείχθηκε η πιο φτωχή επενδυτική χρονιά ειδικότερα για τις εισηγμένες εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία. Τα επενδυτικά προγράμματα την παρελθούσα οικονομική χρήση δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 οι επενδύσεις είχαν ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ και το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ. Η καλύτερη επενδυτική χρονιά στην 8ετή ύφεση (2009-2016) ήταν το 2010, όταν οι συνολικές επενδύσεις των εισηγμένων προσέγγισαν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν ως εξής:

• Πλαστικά Θράκης. Η βιομηχανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε η κανονική λειτουργία των νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου 2015-2016, ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι νέες επενδύσεις σε πλήρη λειτουργία θα αποφέρουν πρόσθετο κύκλο εργασιών ύψους 50 εκατ. ευρώ και θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του ομίλου, λόγω της δυνατότητας παραγωγής καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και της μείωσης του κόστους παραγωγής.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, συνολικού ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ, αφορούν κυρίως στην παραγωγή καινοτόμων τεχνικών υφασμάτων, τα οποία έχουν εφαρμογή στις αγορές των γεωσυνθετικών, των μονωτικών μεμβρανών οροφής, της βιομηχανίας φίλτρων, της βιομηχανίας αυτοκινήτων, καθώς και των νοσοκομειακών προϊόντων. Παράλληλα σε φάση πλήρους λειτουργίας είναι πλέον και οι νέες επενδύσεις στο εξωτερικό, συνολικού ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι νέες εκτός Ελλάδας επενδύσεις αφορούν κυρίως στην εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής στη Σκωτία για την παραγωγή τεχνικών υφασμάτων τύπου melt blown, τα οποία έχουν εφαρμογή στις αγορές των μονωτικών μεμβρανών οροφής, των νοσοκομειακών και προϊόντων υγιεινής και της βιομηχανίας φίλτρων. Επίσης, αφορούν και νέα γραμμή thermoforming, η οποία εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Βουλγαρίας για την παραγωγή προϊόντων συσκευασίας γιαουρτιού και πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης για τις αγορές της Βουλγαρίας και της ΝΑ Ευρώπης.

• ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η δεύτερη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του επενδυτικού πλάνου για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της στον Βόλο. Με τη συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου στην εσωτερική αγορά και δίνει ώθηση στην εξαγωγική του δραστηριότητα, προσφέροντας νέες προοπτικές.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του ομίλου LafargeHolcim στην Ελλάδα. Διατηρώντας περισσότερες από 450 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, για την περίοδο 2011-2015, η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει συνεισφέρει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία, συνεργάτες και θεσμικούς φορείς. Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος εταιρειών Ηρακλής έχει επενδύσει περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ για τη συνεχή βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

• Donskoy Tabak. Η επένδυση της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak στη ΣΕΚΑΠ είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, καθώς έχει διαμορφωθεί στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, ο οποίος κόστισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Η ΣΕΚΑΠ έχει καταβάλει φόρους ύψους 309 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, συμβάλλοντας στην τοπική κοινωνία και στο ελληνικό κράτος. Συνολικά, η εταιρεία έχει πληρώσει στο Δημόσιο το ποσό των 89 εκατ. ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρους και διάφορα τέλη για τη χρήση του 2015. 

Επεκτατικές κινήσεις στον τουρισμό και στο εξωτερικό

• Coca Cola HBC. Σταθερά όλα τα χρόνια πριν και μετά μνημονίων η Coca Cola HBC συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής βιομηχανίας. Το 2015 αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός «υπερεργοστασίου» στο Σχηματάρι, ενός mega plant, καθιστώντας την Ελλάδα χώρα στρατηγικής σημασίας για τη δραστηριότητα της εταιρείας. Εκτός από την επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ στο Σχηματάρι, η Coca-Cola HBC για τη διετία 2015-2016 επενδύει άλλα 230 εκατ. ευρώ στην αγορά σε προωθητικές ενέργειες στα σημεία πώλησης και επικοινωνίας προς τους καταναλωτές, καθώς και άλλα 11 εκατ. ευρώ σε πάγια, κυρίως σε ψυγεία στα σημεία πώλησης. Επίσης ο όμιλος ανακοίνωσε την ανάθεση στον ΟΤΕ της εγκατάστασης και λειτουργίας data center, επένδυση που αγγίζει τα 43 εκατ. ευρώ.

• Viohalco. Με μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, θα ανοίξει ξανά τις πύλες του το πρώτο τρίμηνο του 2017 το πεντάστερο ξενοδοχείο του ομίλου Viohalco στην πλατεία Καραϊσκάκη της Αθήνας.

Μετά το κλείσιμο στις 29 Μαΐου 2012, η διοίκηση του ελληνικού ομίλου συμφώνησε να παραχωρήσει τη χρήση του ξενοδοχείου στην ξενοδοχειακή αλυσίδα Wyndham Hotel Group, που είναι η μεγαλύτερη ως προς τον αριθμό ξενοδοχείων αλυσίδα στον κόσμο, με χαρτοφυλάκιο περίπου 8.000 μονάδων, δυναμικότητας 679.100 δωματίων, σε 73 χώρες.

Το ξενοδοχείο της Αθήνας, με την επωνυμία Wyndham Grand Athens, θα λειτουργήσει σε κτίριο όπου λειτουργούσε και παλαιότερα ως ξενοδοχείο επί της πλατείας Καραϊσκάκη. Η εταιρεία Zeus International, υπεύθυνη για τη λειτουργία εννέα ξενοδοχείων στην Ανατολική Ευρώπη, έχει ήδη ξεκινήσει την ανακατασκευή του κτιρίου. Οταν ολοκληρωθεί η επένδυση, το Wyndham Grand Athens θα διαθέτει 273 δωμάτια, 2.500 τ.μ. χώρων για συνέδρια και εκδηλώσεις, εστιατόριο, μπαρ, σπα και Roof Garden 450 τ.μ. με πισίνα.

• Κρι Κρι. Η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι την τελευταία τριετία (2013-2015) ολοκλήρωσε επενδυτικά προγράμματα ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται νέο επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017. Η νέα επένδυση αφορά κυρίως καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας στο γιαούρτι, καθώς και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Οσον αφορά τις εξαγωγές, η Κρι Κρι τρέχει με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης. Σε αυτό συντελούν και οι νέες συνεργασίες που εγκαινίασε η εταιρεία στην Αγγλία με τις γνωστές αλυσίδες καταστημάτων super market, μία εκ των οποίων είναι και η Coop.

Η συνολική εξαγωγική της δράση επεκτείνεται σε 23 χώρες, με κύριες αγορές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Αγγλίας. Φέτος, οι εξαγωγές υπολογίζεται να ξεπεράσουν το 20% των συνολικών της πωλήσεων, στη δε τριετία αναμένεται να υπερβούν το 30% του τζίρου της.

• Motor Oil. Η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της «MV Upstream Tanzania Limited» ήλθε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την εταιρεία Otto Εnergy (Tanzania) Pty Limited για την απόκτηση ποσοστού 25% των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη σύμβαση παραχώρησης «Kilosa-Kilombero» στην Τανζανία. Tο Kilosa-Kilombero είναι ένα χερσαίο οικόπεδο έρευνας υδρογονανθράκων, συνολικής έκτασης 17.625 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ως αντάλλαγμα για την ανωτέρω παραχώρηση, η MV Upstream του ομίλου Motor Oil θα καταβάλει στην Otto ποσό 2,3 εκατ. αμερικανικών δολαρίων ως συνεισφορά σε τμήμα των πραγματοποιηθέντων εξόδων αυτής και επιπλέον θα καταβάλει σε αυτήν τις δαπάνες που αντιστοιχούν στη συμμετοχή της Otto στην επικείμενη γεώτρηση μέχρι του ποσού των 2 εκατ. αμερικανικών δολαρίων.

Ο Τιτάν στη Βραζιλία

H μεγαλύτερη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν διαπραγματεύεται την εξαγορά μονάδας τσιμέντου σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόκειται για τη Βραζιλία, στην οποία δεν έχει παρουσία. Ο όμιλος έχει υιοθετήσει πιο επεκτατική στάση, όπως προκύπτει και από τις αυξημένες κεφαλαιακές δαπάνες του 2015, που αναμένεται να διατηρηθούν και το 2016, για να αξιοποιήσει ευκαιρίες ανάπτυξης στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. 

Κυρίαρχος ο ΟΤΕ

Ο ΟΤE είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού του αναλογεί το 60% των συνολικών επενδύσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Την περασμένη πενταετία, 2011-2015, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Για την επόμενη τετραετία, 2016-2019, υλοποιεί επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας τα δίκτυα του μέλλοντος και καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών.

«Χρυσός» από ζύθο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 66,8 εκατ. για την τριετία 2017-2019 θα προγραμματίσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η εταιρεία συμβάλλει σημαντικά στην απασχόληση, με 27.600 θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα της δραστηριότητάς της. Εκτιμάται ότι το συνολικό αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 0,7% του εγχώριου παραγόμενου πλούτου. Με απλά λόγια, 100 εταιρείες σαν την Αθηναϊκή Ζυθοποιία μπορούν ουσιαστικά να οδηγήσουν την ανάπτυξη στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή