Ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της με τρία νέα ακίνητα η Εθνική Πανγαία

Ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της με τρία νέα ακίνητα η Εθνική Πανγαία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόκτηση τριών επαγγελματικών ακινήτων στην Αθήνα προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία συμφώνησε να αποκτήσει ένα εμπορικό κατάστημα της τάξεως των 50 τ.μ., μεταξύ των οδών Νίκης και Βουλής στο Σύνταγμα, όπως επίσης και δύο γραφειακούς χώρους επί της Λ. Κηφισίας. Ο πρώτος βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας (πρώην Κτήμα Θων), πάνω από την υπεραγορά Carrefour. Είναι επιφάνειας 1.900 τ.μ. και δεν είναι μισθωμένος. Ο δεύτερος αφορά επιφάνεια 625 τ.μ. επί της Λ. Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου και είναι μισθωμένος. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ πωλητής και των τριών ακινήτων είναι το Ασυλο Ανιάτων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, το τίμημα της παραπάνω συναλλαγής κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό, δεδομένης της τοποθεσίας και της κατάστασης των ακινήτων, καθώς τα γραφεία είναι σύγχρονων προδιαγραφών σε σημεία προβολής, το δε κατάστημα βρίσκεται σε ένα από τα εμπορικότερα σημεία της πρωτεύουσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Παγναία ΑΕΕΑΠ κινείται και για ακόμα μία εξαγορά, αυτή τη φορά στην αγορά της Ιταλίας. Ειδικότερα, εξετάζει την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων, αποτελούμενο κυρίως από εμπορικά καταστήματα σε διάφορες πόλεις της γειτονικής χώρας. Εφόσον προχωρήσει η σχετική συναλλαγή, εκτιμάται ότι το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το τρέχον έτος η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία έχει ήδη προχωρήσει στην απόκτηση δύο εμπορικών ακινήτων, αξίας 4,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έχει αποκτηθεί εμπορικό κατάστημα στην Πάτρα το οποίο είναι μισθωμένο για τα επόμενα 10 χρόνια στην αλυσίδα Massimo Dutti του ομίλου Inditex (Zara, Bershka κ.λπ.). Το ακίνητο των 1.000 τ.μ. αποκτήθηκε μέσω δημοπρασίας που είχε πραγματοποιήσει η Τράπεζα Κύπρου. Το τίμημα ανήλθε σε 2,48 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αποκτήσει και εμπορικό κατάστημα 1.000 τ.μ. στα Χανιά, καταβάλλοντας 1,82 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Public με υπολειπόμενη διάρκεια μίσθωσης έξι ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον τρία έτη.

Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως όλα δείχνουν, αυτή μετατίθεται οριστικά για το 2017, καθώς η διοίκηση κρίνει ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και γενικότερα στον κλάδο των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία δεν είναι οι πλέον ευνοϊκές. Οπως τονίζουν στελέχη της διοίκησης, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ έχασε σε ελκυστικότητα, μετά την πρόσφατη αύξηση της φορολόγησης, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη δυσκολία άντλησης κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα, δηλαδή τόσο τα ακίνητα όσο και τα ρευστά διαθέσιμα, φορολογείται με ετήσιο συντελεστή 0,75%, έναντι 0,105% που ήταν ο σχετικός συντελεστής πριν από τις πρόσφατες αλλαγές. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες του κλάδου έχουν μικρότερη ευελιξία αναφορικά με τη διαχείριση των διαθεσίμων τους, καθώς όσο τα κρατούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υπόκεινται σε φορολόγηση.

Πριν από την αύξηση της φορολογίας των ΑΕΕΑΠ, πρόθεση της Πανγαίας ήταν να αναζητήσει κεφάλαια, που ενδεχομένως και να ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, καθώς στόχος ήταν να αποκτήσει ρευστότητα για να επωφεληθεί των ευκαιριών που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσδοκώντας τόσο την απόκτηση χαρτοφυλακίων ακινήτων τραπεζών όσο και ακίνητα που θα πωλούνταν από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή