15 εισηγμένες αναζητούν κεφάλαια που δεν μπορούν να αντλήσουν μέσω Χ.Α.

15 εισηγμένες αναζητούν κεφάλαια που δεν μπορούν να αντλήσουν μέσω Χ.Α.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 57,49 εκατ. ευρώ έχουν αντλήσει οι εισηγμένες το α΄ εξάμηνο του 2016 μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με μετρητά. Πρόκειται για την πιο αδύναμη επίδοση στα χρόνια της ύφεσης (2008-2015) και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που τουλάχιστον 15 εισηγμένες είναι σε αναζήτηση κεφαλαίων, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από τις τράπεζες διότι λήγουν δάνεια και θα πρέπει να υποστηριχθούν οι αποπληρωμές τους. Ωστόσο, η ρηχή χρηματιστηριακή αγορά και η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος καθιστά πραγματικό άθλο να μπορέσουν οι εισηγμένες να αναζητήσουν κεφάλαια μέσω αύξησης των ιδίων τους κεφαλαίων με μετρητά. Εξάλλου, πολλές από τις εισηγμένες είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς είναι και υπερδανεισμένες αλλά και αρκετές έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Οι εταιρείες που σχεδιάζουν να προσφύγουν στους μετόχους τους το επόμενο διάστημα εφόσον βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς και ήδη τους ενημέρωσαν είναι μεταξύ άλλων οι εξής: Η εταιρεία επίπλων Βαράγκης, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον δανεισμό της, που φθάνει τα 12,197 εκατ. ευρώ, έχοντας ταυτόχρονα αρνητικά ίδια κεφάλαια 7,204 εκατ. ευρώ (στοιχεία 31/12/2015). Η Σίδμα στον κλάδο της σιδηρουργίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για αύξηση κεφαλαίου το επόμενο διάστημα. Η Sato επίσης είναι άλλη μία περίπτωση εισηγμένης που χρειάζεται ένεση κεφαλαιακής ρευστότητας με αρνητικά ίδια κεφάλαια 18,464 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 36,657 εκατ. ευρώ. Η ακτοπλοϊκή ΣΑΟΣ θα πρέπει να αναζητήσει φρέσκα κεφάλαια, καθώς στην τελευταία λογιστική της κατάσταση εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια 2,958 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 9,795 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείουν επίσης οι βασικοί μέτοχοι στο διαγνωστικό κέντρο ΙΑΣΩ να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο μέλλον, ενώ κεφαλαιακή ενίσχυση χρειάζεται και η Ελληνική Υφαντουργία του ομίλου Ακκά όπου γίνονται προσπάθειες με τις τράπεζες για να ρυθμισθούν χρέη της κλωστοϋφαντουργίας. Με βάση τον ισολογισμό του 2015, η εταιρεία εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια 47,251 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 119,587 εκατ. ευρώ. Μείζον θέμα για τις τράπεζες αποτελεί η περίπτωση της Axon Holdings και της θυγατρικής της Euromedica, όπου αναζητείται λύση, καθώς η Euromedica βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη με υψηλότατο τραπεζικό δανεισμό που φθάνει τα 611,430 εκατ. ευρώ και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια να ανέρχονται στα 172,169 εκατ. ευρώ.

Σχεδιασμούς για αύξηση κεφαλαίου έχουν κάνει και οι εταιρείες όπως η Σφακιανάκης, η Compucon, η Dionic και η Γ.Ε. Δημητρίου. Καθυστερεί η αναδιάρθρωση στην Altec, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η χρηματοοικονομική κατάσταση της εισηγμένης. Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 101,624 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός της Altec στα 128,046 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ακόμη, η Lavipharm με αρνητικά ίδια κεφάλαια 64,420 εκατ. ευρώ (31/12/2015), η ΑΝΕΚ Lines (στα 342,736 εκατ. ευρώ ο συνολικός δανεισμός) και η Αλφα Γκρίσιν (αρνητικά ίδια κεφάλαια 8,865 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις που θα πρέπει να αναζητήσουν φρέσκα κεφάλαια μέσω αύξησης κεφαλαίων από τους μετόχους τους.

Πάντως, παρά την κρίση, την περίοδο 2012-2015, οι επιχειρήσεις άντλησαν από το Χ.Α. 52,8 δισ. ευρώ, κεφάλαια που κατευθύνθηκαν κυρίως στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Στα χρόνια της κρίσης (2008-2015), όσες επιχειρήσεις ήταν κερδοφόρες παρήγαγαν κέρδη 35,2 δισ. ευρώ, ενώ όσες ήταν ζημιογόνες παρουσίασαν ζημίες 76,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το «ισοζύγιο» να είναι ζημιογόνο κατά 41,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο προ φόρων κερδών. Ως άμεσο αποτέλεσμα ήταν και η απώλεια 62.000 θέσεων εργασίας. Παρ’ όλα αυτά το Δημόσιο εισέπραξε 14,3 δισ. ευρώ από φόρους, ενώ οι μέτοχοι των εισηγμένων μοιράστηκαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου 13,2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή