ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλαγή σελίδας για την Τράπεζα Πειραιώς

allagi-selidas-gia-tin-trapeza-peiraios-2143421

Τέλος εποχής, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά ευρύτερα για το τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί η απόφαση του προέδρου του ομίλου κ. Μιχάλη Σάλλα να αποχωρήσει από το Δ.Σ. του ομίλου. Αν και η προοπτική αποχώρησης του κ. Σάλλα ήταν κάτι που αναμενόταν καιρό, ωστόσο η υποβολή της παραίτησης χθες αιφνιδίασε.

Νωρίς το πρωί ο κ. Σάλλας ζήτησε τη σύγκληση του Δ.Σ. με σκοπό να υποβάλει την παραίτησή του, υπογραμμίζοντας σε συνεργάτες του την πρόθεσή του να ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή της τράπεζας. Ο κ. Σάλλας ενημέρωσε πρώτο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της ΤτΕ απέστειλε επιστολή στον κ. Σάλλα, στην οποία σημειώνει «θα ήθελα να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω για τα 30 χρόνια δημιουργικής προσφοράς σου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στα δρώμενα της ελληνική οικονομίας».

Μιλώντας στο Δ.Σ. της τράπεζας, ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς για την πρόθεσή του να μη συμμετέχει στο νέο οργανωτικό σχήμα του ομίλου. «Είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή», υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμα ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει νωρίτερα την απόφασή του, καθώς το Δ.Σ. της τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση. «Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ.». Σημειώνεται ότι ο κ. Σάλλας αξιολογήθηκε θετικά από το ΤΧΣ. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας ο κ. Σάλλας ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος, ενώ ορίστηκε ως προσωρινή πρόεδρος η καθηγήτρια κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Η αποχώρηση του κ. Σάλλα από τον όμιλο Πειραιώς σηματοδοτεί το τέλος εποχής της γενιάς που συγκρότησε και ηγήθηκε της ανάπτυξης και επιθετικής επέκτασης των εγχώριων τραπεζών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μετά τη σταδιακή απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο κ. Σάλλας πιστώνεται τόσο την εντυπωσιακή μεγέθυνση της τράπεζας την περίοδο 1990 – 2008 όσο και την επιτυχή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Η Πειραιώς έχοντας μεγάλη θέση σε εγχώρια κρατικά ομόλογα δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από το κούρεμα των ομολόγων (PSI), ωστόσο μέσα από μια επιθετική τακτική συγχωνεύσεων με την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας, της Γενικής Τράπεζας (από τη γαλλική Societe Generale), την πορτογαλική Millennium καθώς και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα των κυπριακών Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας, αντέστρεψε τη δυσμενή κατάσταση. Ετσι κατόρθωσε να καλύψει τις μεγάλες ζημιές του PSI και να ανακεφαλαιοποιηθεί το 2013, έχοντας θετική καθαρή θέση, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάκαμψη το 2014 δημιούργησαν προσδοκίες για την έξοδο από την κρίση, επιτρέποντας στην Πειραιώς να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση, την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ και σε αύξηση κεφαλαίου 1,75 δισ. την οποία κάλυψαν νέοι επενδυτές. Ωστόσο ο εκτροχιασμός της οικονομίας το 2015 και η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών οδήγησαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους, την οποία κάλυψαν κυρίως επιθετικά επενδυτικά σχήματα (hedge funds).

Στις αρχές του 2016 ξέσπασε ανοιχτή κόντρα μεταξύ του Αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον με τη διοίκηση της Πειραιώς με αφορμή την αντικατάσταση του τότε διευθύνοντος συμβούλου κ. Ανθιμου Θωμόπουλου. Ακολούθησε σειρά ενεργειών στον ευρύτερο τραπεζικό χώρο, που προκάλεσαν την αντίδραση των θεσμών καθώς υπήρξαν ισχυρές υπόνοιες για κυβερνητική εμπλοκή αλλά και για τον ρόλο του ΤΧΣ. Επιπλέον εντάθηκε η αρνητική προδιάθεση των θεσμών για τις διοικήσεις των τραπεζών, κάτι που αποτυπώθηκε στον εξαιρετικά αυστηρό νόμο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών.

Απολογισμός

Μιλώντας στο Δ.Σ. της τράπεζας, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο κ. Σάλλας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως πρόεδρος της τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών. Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά».