Το Δ.Σ. της ΕΒΖ έκανε δεκτή την πρόταση αναδιάρθρωσης που κατέθεσε η Πειραιώς

Το Δ.Σ. της ΕΒΖ έκανε δεκτή την πρόταση αναδιάρθρωσης που κατέθεσε η Πειραιώς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να εκταμιευθούν τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Θα προηγηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να απελευθερώσει η πιστώτρια τράπεζα την υποδόση των 5 εκατ. ευρώ (από συνολικά 12 εκατ. ευρώ που προβλέπει η πρόταση αναδιάρθρωσης) για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών.

Παράλληλα, η διοίκηση είχε συναντηθεί στα τέλη Ιουνίου με εκπροσώπους των τευτλοκαλλιεργητών από Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η θέληση όλων των μερών να υποστηριχθεί η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες της διοίκησης προς την κατεύθυνση της στήριξης της καλλιέργειας και για την προσπάθεια που καταβάλει να εξοφληθούν οι καλλιεργητές για την παραγωγή του 2015.

Επίσης, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν σε ενέργειες για την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα ΚΑΠ ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργεια σακχαρότευτλων με στόχο το 2017 να καλλιεργηθούν από 100.000 στρέμματα τουλάχιστον.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση υποχρεώνεται να προχωρήσει και σε συντήρηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα, καθώς οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με τα 2 εργοστάσια. Η παραπάνω εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την πρόωρη έναρξη της συγκομιδής της ζάχαρης της φετινής περιόδου στις 20 Αυγούστου 2016 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται αυτό το καλοκαίρι. Ορισμένοι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ είδαν τη μισθοδοσία Ιουνίου και Ιουλίου να είναι μειωμένη κατά 40%, καθώς αφορούσε μηνιαίους μισθούς άνω των 1.340 ευρώ μεικτά. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς με βάση το σχέδιο εξυγίανσης θα δώσει νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ με τις εξής προϋποθέσεις: α) Πώληση εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία και άλλων περιουσιακών στοιχείων. β) Μείωση μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 30%. γ) Μείωση των τιμών παραγωγού τουλάχιστον κατά 15%.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία και από άλλα ακίνητα της ΕΒΖ εκτιμά ότι θα εισπράξει γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διαγράψουν ισόποσα δάνεια που έχει η ΕΒΖ προς την τράπεζα. Θα μείνουν 100 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ θα διαμορφώσουν τον δανεισμό περίπου στα 110 εκατ. ευρώ. Αυτά τα δάνεια θα χωριστούν σε ένα δάνειο εξυπηρετήσιμο ύψους 60 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,5% και σε ένα δάνειο μη εξυπηρετήσιμο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει μηδενικό επιτόκιο και θα διαγραφεί όταν αποπληρωθεί το εξυπηρετήσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή