Σε ελεύθερη πτώση το 2016 ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας

Σε ελεύθερη πτώση το 2016 ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε για έναν ακόμη μήνα ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία, με τα στοιχεία να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά ειδικά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που κατευθύνονται στις ξένες αγορές.

Αν και τον μήνα Μάιο, για τον οποίο χθες δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία σημείωσε την υψηλότερη τιμή έως τώρα για το τρέχον έτος, απέχει πολύ ακόμη για να επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα, τέτοια που θα καθιστούν την ελληνική βιομηχανία βιώσιμη στο σύνολό της, με αναπτυξιακή προοπτική και ικανή να προσφέρει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Επί της ουσίας, το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για να ανακτήσει το έδαφος που απώλεσε μετά τα γεγονότα του περυσινού καλοκαιριού, πολλώ δε μάλλον, για να το αυξήσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαΐου 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2015, παρουσίασε μείωση κατά 13,4%, έναντι μείωσης 3,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.

Το στοιχείο στο οποίο αποτυπώνεται ακόμη πιο έντονα το «πισωγύρισμα» της ελληνικής βιομηχανίας από την τροχιά ανάκαμψης στην οποία είχε εισέλθει το 2014 –ή μάλλον από την επιβράδυνση της ύφεσης– είναι αυτό της μεταβολής του μέσου γενικού δείκτη. Ετσι, λοιπόν, ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2014 – Μαΐου 2015, παρουσίασε μείωση κατά 13,4%, έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία σημείωσε τον Μάιο τιμή 87,17 μονάδες (με έτος βάσης το 2010=100 μονάδες), την υψηλότερη από την έναρξη του 2016. Ωστόσο, το έτος 2014 ο γενικός δείκτης είχε διαμορφωθεί σε τιμές από 89,2 έως 116,6 μονάδες, ενώ το 2015 σε τιμές από 75,6 έως 100,7 μονάδες. Το 2016 ξεκίνησε κάτι παραπάνω από άσχημα, καθώς, όπως έχει φανεί και σε σειρά άλλων δεικτών και γεγονότων στην πραγματική οικονομία (εξαγωγές, πτωχεύσεις κ.λπ.) τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται πολύ πιο έντονα οι βαθιές αρνητικές συνέπειες από την περιπέτεια στην οποία εισήλθε η χώρα το περυσινό καλοκαίρι. Τον Ιανουάριο του 2016 ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία καταποντίστηκε στις 64,84 μονάδες.

Οι εξαγωγές

Το στοιχείο που προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη ανησυχία, δεδομένου ότι οι εξαγωγές μαζί με τον τουρισμό αποτελούσαν τα χρόνια της κρίσης τη «σανίδα σωτηρίας» για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι αυτό που αφορά τον κύκλο εργασιών που σημειώνει η ελληνική βιομηχανία εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς υποχώρησε τον Μάιο του 2016 κατά 17,2% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015, έναντι μείωσης 2,2% τον Μάιο του 2015 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2014. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται αφενός σε μείωση παραγγελιών από το εξωτερικό και αφετέρου στη διαρκή μείωση των τιμών των προϊόντων στην οποία προβαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν αυτά πιο ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές. Σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό, αξίζει να υπενθυμίσουμε τον δείκτη PMI (Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών) που δημοσιοποίησε την 1η Ιουλίου η Markit και που παρά την ελαφρά αύξηση του δείκτη κατά τον μήνα Ιούνιο, έδειξε ότι μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών. Υποχώρηση, αν και μικρότερη, σημείωσε και ο δείκτης κύκλου εργασιών στην εγχώρια αγορά, κατά 10,3% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Η βιομηχανία ειδών ένδυσης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου σε ετήσια βάση (38,2%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση, 53,1%, κατέγραψε ο κλάδος των δερμάτων-ειδών υπόδησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή