Σε τεντωμένο σχοινί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar

Σε τεντωμένο σχοινί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι εμμένει στην τροπολογία για την αλλαγή του τέλους χρήσης του δικτύου του, γεγονός που επηρεάζει τα μελλοντικά έσοδα της επιχείρησης. Ως συνέπεια, σύμφωνα με παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση, η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, οδηγείται σε ναυάγιο.

«Δύο πράγματα μπορούν να συμβούν (αν η ελληνική πλευρά εμμείνει στην τροπολογία Σκουρλέτη). Eίτε η Socar θα ζητήσει την αναθεώρηση του προσφερόμενου τιμήματος είτε θα αποχωρήσει η ιταλική SNAM», παραδεχόταν στέλεχος κοντά στην αποκρατικοποίηση. «Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα», προσθέτει, «προκαλούν ουσιαστικά την ακύρωση του διαγωνισμού».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά προσφέρει το 66% του ΔΕΣΦΑ αντί 400 εκατ. ευρώ στη Socar και στη συνέχεια η Socar θα πρέπει να μεταβιβάσει το 17% των μετοχών στην ιταλική SNAM, προκειμένου η συμμετοχή της να μειωθεί κάτω του 50%.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Ενέργειας ενεργεί συντονισμένα με το Μέγαρο Μαξίμου και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο τορπιλισμός της συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters χθες έκανε επίσης λόγο για εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην τροπολογία Σκουρλέτη. Επικαλούμενο δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου, το πρακτορείο αναφέρει ότι το υπουργείο Ενέργειας δεν είναι διατεθειμένο να κάνει βήματα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε προς το Reuters, ότι η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, θα μειώσει τα ενεργειακά κόστη και θα προστατεύσει βιομηχανίες και καταναλωτές

Θέση για το θέμα χθες έλαβε και η Ν.Δ. Η βουλευτής και συντονίστρια παραγωγής και εμπορίου της Ν.Δ., Ολγα Κεφαλογιάννη σε γραπτή της ανακοίνωση, έκανε λόγο για μια «αιφνιδιαστική και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση τροπολογία του υπουργού Ενέργειας», η οποία «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ». Η ίδια χαρακτήρισε «ανεύθυνη τη στάση της κυβέρνησης, καθώς μειώνει την αξία της επιχείρησης και δυναμιτίζει μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στη χώρα μας». Τέλος, η κ. Κεφαλογιάννη, βάλλει κατά του υπουργού κ. Σκουρλέτη, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις του ως «γνωστούς τακτικισμούς» που υποβαθμίζουν περαιτέρω τον ανεξάρτητο ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ παράλληλα εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα παράβασης σε θέματα εθνικού και ενωσιακού Δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή