Εκλογίκευση των εργασιακών σχέσεων ζητεί ο ΣΕΒ

Εκλογίκευση των εργασιακών σχέσεων ζητεί ο ΣΕΒ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της διατήρησης του ενισχυμένου κύρους των επιχειρησιακών συμβάσεων και της εφαρμογής όσων επιτάσσουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας στο θέμα της Διαιτησίας, τάσσεται για μια ακόμη φορά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης των κοινωνικών εταίρων, στην οποία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος φιλοδοξεί να στηρίξει την εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, ο ΣΕΒ ξεκαθαρίζει τις θέσεις του, τις οποίες άλλωστε έχει διατυπώσει τόσο μέσω του ίδιου του προέδρου του κ. Θεόδωρου Φέσσα, όσο και μέσω του υπομνήματος που έχει καταθέσει στη διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Αλλωστε, όπως επισημαίνεται στο δελτίο, οι νομοθετικές ρυθμίσεις από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της απασχόλησης ή της ανάπτυξης. Ομως, αποτελούν σημαντικό συστατικό στοιχείο του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που ο επενδυτής κρίνει εάν το θεωρεί φιλικό ή γεμάτο παγίδες και που η λειτουργούσα επιχείρηση βλέπει εάν μπορεί να τη βοηθήσει να γίνει ανταγωνιστική για να διατηρηθεί στη ζωή.

Αναλυτικά, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της εκλογίκευσης του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, εφαρμόζοντας όσα επιτάσσουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας για τη Διαιτησία. Ο Σύνδεσμος ζητεί να διατηρηθεί το ενισχυμένο κύρος στις συμβάσεις που συμφωνούνται στο επίπεδο της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει το καθεστώς υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων. Συμφωνεί βέβαια, στο να επανέλθει το παλαιό σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται από το καθεστώς της «υποχρεωτικής διαιτησίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, πρέπει επίσης να επανεξετασθούν τα προνόμια που έχουν δοθεί στους συνδικαλιστές (άδειες, μισθοδοσία, εύρος προστασίας) και οι διαδικασίες κήρυξης απεργίας.

Υπόμνημα, στο οποίο καταγράφεται η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας, έχει καταθέσει στην Επιτροπή Σοφών για τα εργασιακά και το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο μέσος όρος των αποδοχών των Ελλήνων την περίοδο της κρίσης (2009-2014) έχει μειωθεί κατά 26,3%, χωρίς αυτό να συνδυασθεί με μείωση των τιμών των προϊόντων ή αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, αναφέρεται ότι πάνω από το 50% των προσλήψεων της περιόδου 2013-2015 αφορούσε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ υπάρχουν και πάνω από 125.000 εργαζόμενοι στη χώρα που αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή