Κρυμμένες υπεραξίες στις εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού

Κρυμμένες υπεραξίες στις εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλασιαστικά οφέλη για σειρά συναφών κλάδων και συνολικά για την ελληνική οικονομία, θα μπορούσε να έχει η ανάπτυξη του κλάδου των εγχώριων εταιρειών κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού, που συγκεντρώνει τεράστιες προοπτικές, λόγω και της ισχυρής παρουσίας των Ελλήνων πλοιοκτητών στο διεθνές στερέωμα. Σε σχετική έρευνά της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού άγγιξε σε αξία τα 120 δισ. ευρώ το 2015, μέγεθος σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2000, εξέλιξη που οφείλεται στη γιγάντωση του παγκόσμιου στόλου. Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς των αναλυτών της τράπεζας, οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ζήτησης που αντιστοιχεί σε 8 δισ. ευρώ ετησίως. Εξ αυτών, 6 δισ. ευρώ αφορούν την ίδια τη ναυπήγηση των πλοίων τους, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ προκύπτουν από τις άμεσες δαπάνες των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών για την πραγματοποίηση επισκευών και συντήρησης του στόλου τους.

Παρ’ όλα αυτά, η ετήσια παραγωγή των σχετικών προϊόντων στην Ελλάδα από τις αντίστοιχες εταιρείες δεν ξεπερνά σε αξία τα 150 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αποτελεί μόλις το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής. Ενώ θεωρητικά βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή να προμηθεύουν απευθείας τα ναυπηγεία, χρησιμοποιώντας την επιρροή των Ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι δαπανούν περί τα 9 δισ. ευρώ ετησίως για τη ναυπήγηση νέων πλοίων σε ετήσια βάση, με το 90% αυτών να κατευθύνεται σε ναυπηγεία της Ασίας.

Οπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα, παρότι οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα επιδεικνύουν σημάδια δυναμισμού και είναι σχετικά υγιείς οικονομικά, υπολείπονται αισθητά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σε ό,τι αφορά κρίσιμες παραμέτρους, όπως το τεχνολογικό τους επίπεδο και το υφιστάμενο ναυτιλιακό πλέγμα προϊόντων και υπηρεσιών. Αν όμως προσέγγιζαν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο επίπεδο, οι εταιρείες του κλάδου θα πολλαπλασίαζαν την παραγωγή τους σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως, αγγίζοντας το 0,6% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται διπλασιασμός των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη και η διοχέτευση των κονδυλίων σε εξειδικευμένες αγορές, όπως π.χ. η «έξυπνη ναυτιλία».

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, την «Εθνική Αλυσίδα Αξίας», που λειτουργεί ως ένα είδος σύμπραξης μεταξύ της τράπεζας, εταιρειών του κλάδου της ναυτιλίας και προμηθευτών του κλάδου. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες του κλάδου της ναυτιλίας επιλέγουν/συστήνουν στα ναυπηγεία όπου ναυπηγούν πλοία τους, υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, τροφοδοσίας πλοίων και λοιπών κλάδων που συνδέονται με τη ναυτιλία και μεριμνούν ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέγονται, να περιλαμβάνονται στα συμβόλαια που καταρτίζουν με τα ξένα ναυπηγεία για νέες κατασκευές, ή επισκευές ποντοπόρων πλοίων και πλοίων κρουαζιέρας. Ετσι, οι προμηθευτές του κλάδου συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα με τα προϊόντα τους, ενώ η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει να προσφέρει πρόσβαση και επάρκεια χρηματοδότησης για ελληνικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας πλεονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή