Δεν αποκλείονται από διαγωνισμούς Δημοσίου εταιρείες που χρωστούν σε εφορία – Ταμεία

Δεν αποκλείονται από διαγωνισμούς Δημοσίου εταιρείες που χρωστούν σε εφορία – Ταμεία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων ακόμη και επιχειρήσεων που χρωστούν στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, έπειτα από αναβολές επί αναβολών. Χθες, επίσης, κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης. Η συζήτηση επί των δύο νομοσχεδίων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προβλέπεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Τα κύρια στοιχεία του προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις είναι τα ακόλουθα:

• Προβλέπεται δυνατότητα μη αποκλεισμού από διαγωνιστική διαδικασία επιχείρησης, εφόσον ο αποκλεισμός θα ήταν σαφώς δυσανάλογος, ιδίως όταν μόνο μικρά ποσά των φόρων ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν καταβληθεί, ή όταν αυτή ενημερώθηκε σχετικά με το ακριβές ποσό που οφείλεται σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει μέτρα, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφοράς. Η εταιρεία που έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν αποκλείεται από τη διαγωνιστική διαδικασία είτε καταβάλλοντας τους φόρους ή τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλει, είτε υπαγόμενη σε δεσμευτικό διακανονισμό για την καταβολή τους.

• Μειώνονται οι προθεσμίες για την υποβολή των προσφορών, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η προθεσμία των 52 ημερών για την υποβολή της προσφοράς σε ανοικτό διαγωνισμό γίνεται 35 ημέρες, με δυνατότητα σύντμησης σε 30, όταν οι προσφορές υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ή σε 15 ημέρες όταν έχει προηγηθεί προκαταρκτική προκήρυξη.

• Μειώνεται ο διοικητικός φόρτος που απορρέει από την ανάγκη προσκόμισης σημαντικού αριθμού πιστοποιητικών ή άλλων εγγράφων που σχετίζονται με τα κριτήρια αποκλεισμού και τα κριτήρια επιλογής, με τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Εγγράφου Σύμβασης, το οποίο αποτελεί επικαιροποιημένη υπεύθυνη δήλωση, ως προκαταρκτική απόδειξη προς αντικατάσταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν δημόσιες αρχές ή τρίτα μέρη.

• Ολοι οι διαγωνισμοί για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών, έργων και μελετών άνω των 60.000 ευρώ θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Ωστόσο, η υποχρεωτική χρήση του ΕΣΗΔΗΣ για τα έργα και τις μελέτες δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από την άνοιξη του 2017, γεγονός που είχε προκαλέσει πριν από μερικούς μήνες και ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση. Παράλληλα, αναπτύσσεται περαιτέρω η διαλειτουργικότητα του ΕΣΗΔΗΣ με άλλα ηλεκτρονικά/πληροφοριακά συστήματα, με σκοπό την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή