Οδικές αφίξεις και Τουρκία θα κρίνουν τη σεζόν στον τουρισμό

Οδικές αφίξεις και Τουρκία θα κρίνουν τη σεζόν στον τουρισμό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα κλείσουν με ελαφρά αύξηση για τη φετινή σεζόν, ενώ το τελικό αποτέλεσμα των αφίξεων από το εξωτερικό θα κριθεί από την πορεία του οδικού τουρισμού και τη ροή της εισερχόμενης κίνησης από την Τουρκία, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον σε ζητήματα όπως το μέτωπο της τρομοκρατίας, τα προβλήματα στην Τουρκία κ.ά., που επηρεάζουν τον τουρισμό, έχουν καταστήσει φέτος τις εκτιμήσεις για την πορεία της σεζόν σε «σταυρόλεξο για γερούς λύτες». Τα μόνα σίγουρα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι για το πρώτο εξάμηνο του έτους η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και η πτώση των οδικών. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι η πιθανή πτώση των αφίξεων από την Τουρκία λόγω και των τελευταίων γεγονότων θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ των κερδισμένων και χαμένων προορισμών εντός της χώρας. Και αυτό, γιατί προορισμοί που καταγράφουν ήδη πτώση στην κίνηση όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα έχουν σημαντική εξάρτηση από την τουρκική τουριστική αγορά.

Πάντως, σε σχέση με τα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων τόνισε ότι θα είναι χειρότερα σε σχέση με το 2015 λόγω της υπερφορολόγησης που έχει υποστεί ο τομέας. Συνολικά εκτίμησε ότι ο τομέας έχει επιβαρυνθεί σε ετήσια βάση με επιπλέον φορολόγηση ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν επιβληθεί από το 2018 και το τέλος διανυκτέρευσης, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 950 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα νέα φορολογικά βάρη προκάλεσαν προβλήματα στις επιχειρήσεις με «κόκκινα», και όχι μόνο, δάνεια, που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επιπροσθέτως, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ από τη μη αντιμετώπιση του ζητήματος της φορολόγησης των «γκρίζων» τουριστικών μισθώσεων σε ακίνητα και από τη μη έκδοση αποδείξεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σεζόν του 2017 και 2018 εκτιμώντας ότι τα τουριστικά μεγέθη θα συρρικνωθούν αν δεν επανέλθει η φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων στον μέσο όρο της φορολογίας που ισχύει στις ανταγωνίστριες χώρες. Στα αρνητικά στοιχεία της επόμενης σεζόν είναι η διαφαινόμενη μείωση του αριθμού διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για ορισμένους προορισμούς όπως το Ηράκλειο, μια εξέλιξη που προκύπτει από το κατ’ αρχήν πλάνο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών για το 2017. Από την άλλη, θετικό είναι το στοιχείο ότι καταγράφεται από τώρα αύξηση των κρατήσεων από τη βρετανική αγορά. Επιπλέον, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση από τον σύνδεσμο στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης για την υλοποίηση προγράμματος επιμήκυνσης της σεζόν. Εχει υπολογισθεί ότι με τη διάθεση 10 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια μπορεί να επιτευχθεί η προσέλκυση επιπλέον 600.000 τουριστών για το διάστημα αυτό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος έθεσε μεταξύ άλλων το μείζον θέμα αποκλεισμού από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ περίπου 2.000 ξενοδοχείων και 40.000 επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων λόγω των όρων που έχουν τεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή