Μείωση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων το διάστημα Ιανουαρίου – Mαΐου

Μείωση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων το διάστημα Ιανουαρίου – Mαΐου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων υπό τα αρνητικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν για τον ελληνικό τουρισμό το πρώτο μισό του έτους, Αύγουστος και φθινόπωρο θα αποτελέσουν την πλέον κρίσιμη περίοδο για τη βελτίωση των βασικών μεγεθών του τομέα.

Αναλυτικά, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το πεντάμηνο παρουσίασαν πτώση κατά 1,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, φθάνοντας σε 4,47 εκατ. Για την ίδια περίοδο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,2%, αγγίζοντας τα 2,1 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τις βασικές αγορές, οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 47,6%, από τις ΗΠΑ κατά 25,9%, από τη Γερμανία κατά 4,4% και από τη Βρετανία κατά 1,9%, ενώ από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,2%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Ρώσους αυξήθηκαν κατά 8,7% και από τους Αμερικάνους κατά 8,3%, ενώ από τους Βρετανούς μειώθηκαν κατά 19,5%, από τους Γερμανούς κατά 13,5% και από τους Γάλλους κατά 13,2%. Με βάση τα παραπάνω, η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών στη χώρα παρουσίασε πτώση κατά 5,7% (445,2 ευρώ). Επίσης, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1,27 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 137 εκατ. ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 13 εκατ. ευρώ.

Για τον Μάιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 10,4%, αγγίζοντας το 1,1 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις μειώθηκαν από τους Βρετανούς, Γάλλους, Αμερικανούς και Γερμανούς τουρίστες, ενώ αυξήθηκαν από τους Ρώσους. Πάντως, οι αφίξεις τον Μάιο παρουσίασαν αύξηση κατά 4,4%. Από Ρωσία, Γερμανία και ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά, ενώ από Γαλλία και Βρετανία καθοδικά.

Με αφορμή τα στοιχεία που έδειξαν πτώση του τουρισμού, η Νέα Δημοκρατία άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση. Ειδικότερα, οι βουλευτές Ολγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Αραμπατζή σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η Ν.Δ. είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να ενεργήσει έγκαιρα απέναντι στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία και να προστατεύσει την τουριστική επιχειρηματικότητα που ναρκοθέτησε με την εξοντωτική φορολογική πολιτική της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή