Κατάρτιση και πιστοποίηση δεξιοτήτων και γνώσεων όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα

Κατάρτιση και πιστοποίηση δεξιοτήτων και γνώσεων όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοινώθηκε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στη δράση «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι ωφελούμενοι (εργαζόμενοι) να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες που θα έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας. Η συμμετοχή στις εξετάσεις για τη λήψη πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων είναι υποχρεωτική και αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε σχέδιο πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει:

– Διαμόρφωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε επιλεγμένες ειδικότητες βάσει διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας και ειδικότερα βάσει των αναγκών για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και επίκαιρων γνώσεων.

– Παροχή κατάρτισης με βάση τα ως άνω προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

– Πιστοποίηση αποκτηθέντων προσόντων/ δεξιοτήτων από τα ως άνω προγράμματα, μέσω αξιολόγησης των γνώσεων και της ικανότητάς τους από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISΟ/IEC 17024 ή ΕΟΠΠΕΠ. Η πιστοποίηση θα παρέχεται με βάση τυποποιημένες διαδικασίες που είναι ελεγμένες από τους αρμόδιους φορείς διαπίστευσης ή τον ΕΟΠΠΕΠ.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι σε κάθε σχέδιο θα πρέπει να αποδεικνύουν και να εξασφαλίζουν την επίτευξη της πανελλαδικής κάλυψης της παρέμβασης. Ο αριθμός των ωφελουμένων (εργαζόμενοι) που θα συμμετέχουν στο κάθε σχέδιο θα ορίζεται στην υποβληθείσα πρόταση και θα προκύπτει από τη διάγνωση αναγκών. Θα πρέπει να διασφαλίζεται τεκμηριωμένα η συμμετοχή ωφελουμένων από το σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας. Σε περίπτωση που το σχέδιο δράσης δεν προβλέπει τη συμμετοχή ωφελουμένων και από τις 13 περιφέρειες, τότε θα πρέπει να τεκμηριώνεται η περιορισμένη επικέντρωση της παρέμβασης σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση καμίας επιχείρησης ή κλάδου επιχειρήσεων.

Τα σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να στηρίζονται σε τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών των εργαζομένων στον στρατηγικό τομέα, στον οποίο επικεντρώνεται το σχέδιο δράσης. Δύναται να υποβληθούν προτάσεις που αφορούν σε περισσότερους του ενός τομείς υπό την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται ο χαρακτήρας της παρέμβασης σε αυτούς. Παρεμβάσεις που αφορούν την απόκτηση και πιστοποίηση οριζόντιων βασικών δεξιοτήτων (π.χ. ΤΠΕ) δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης.

Οι ωφελούμενοι από τις πράξεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης δεν μπορεί να είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 60.000 ευρώ, ενώ ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 150.000 ευρώ.

Στους ειδικότερους κανόνες επιλεξιμότητας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Στις περιπτώσεις υλοποίησης πράξης ή/και μέρους αυτής (υποέργο) με ίδια μέσα (αυτεπιστασία) μπορούν να είναι επιλέξιμες έμμεσες δαπάνες που υπολογίζονται με την εφαρμογή σταθερού ποσοστού έως 15% των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού, χωρίς να υπάρχει απαίτηση να γίνει υπολογισμός για τον προσδιορισμό του εφαρμοζόμενου ποσοστού.

– Το μέσο ωριαίο κόστος κατάρτισης ανά ωφελούμενο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 ευρώ. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα του ωφελούμενου από την εφαρμογή της δράσης, το οποίο ορίζεται συνολικά στο ποσό των 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.

– Το κόστος πιστοποίησης εκτιμάται διακριτά από εκείνο της κατάρτισης και δεν θα πρέπει να ξεπερνά α) για πιστοποίηση μέσω θεωρητικής εξέτασης το ποσό των 120 ευρώ και β) για πιστοποίηση μέσω θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης (2 φάσεις) το ποσό των 240 ευρώ ανά ωφελούμενο.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα – ΕΣΠΑ 2014-2020 έως τις 20/09/2016.

Δυνητικοί δικαιούχοι – προϋποθέσεις συμμετοχής

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η πρόσκληση απευθύνεται σε φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων: Επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς ΝΠΔΔ, Θεσμικοί Κοινωνικοί Εταίροι, Κλαδικοί φορείς, ΝΠΔΔ Εκπροσώπησης Επιμελητηρίων ή Συνδέσμων Επιχειρήσεων, Ομοσπονδίες Εργαζομένων, που νομιμοποιούνται να υπογράψουν Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων. Οι δυνητικοί δικαιούχοι των πράξεων θα πρέπει απαραίτητα να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: να είναι εθνικής εμβέλειας, να τεκμηριώνουν τη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης, για την οποία υποβάλλουν αίτηση. Στην περίπτωση που η υλοποίηση των ενεργειών κατάρτισης πραγματοποιηθεί και με ίδια μέσα, ο δυνητικός δικαιούχος εκτός των ανωτέρω σημείων θα πρέπει κατά τα τελευταία πέντε έτη να έχει εκτελέσει και ολοκληρώσει επιτυχώς συγχρηματοδοτούμενες ή και αυτοχρηματοδοτούμενες ενέργειες κατάρτισης αντίστοιχου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου με τη διαδικασία των ιδίων μέσων. Υπάρχει η δυνατότητα ο κύριος του έργου, με κατάλληλη τεκμηρίωση, να μη λειτουργήσει σε μία πράξη ως δικαιούχος ο ίδιος, αλλά να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα εκτέλεσης της πράξης σε άλλο ικανό δικαιούχο, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ή/και να ενισχυθεί ως προς την επιχειρησιακή του ικανότητα. Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης οποιασδήποτε νομικής μορφής δεν είναι επιλέξιμα να συμμετέχουν ως δικαιούχοι στη συγκεκριμένη πρόσκληση. Στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης, κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλει μία και μοναδική πρόταση, ακόμα και όταν υποκαθιστά φορέα που δεν διαθέτει διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να συντάξουν και να υποβάλουν σχέδια δράσης, τα οποία θα αφορούν, κατά προτεραιότητα, τους ακόλουθους εννέα στρατηγικούς τομείς της χώρας: αγροδιατροφή – βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υλικά – κατασκευές, υγεία.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή