Ο Σκουρλέτης προεξοφλεί το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

Ο Σκουρλέτης προεξοφλεί το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ προεξόφλησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, το οποίο συνέδεσε με την Ε.Ε. αποκαλύπτοντας ότι η παρέμβασή της δεν υπαγόρευσε στη Socar μόνο περιορισμό του ποσοστού της από το 66% στο 49% αλλά και ρόλο παθητικού μετόχου. Στη συζήτηση γύρω από την επίμαχη τροπολογία αναθεώρησης του κανονισμού τιμολόγησης των δραστηριοτήτων του εθνικού συστήματος μεταφοράς, προκειμένου να αποτραπούν αυξήσεις της τάξης του 68% σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Σκουρλέτης κατηγορήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι τορπιλίζει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στερώντας από την ελληνική οικονομία τα 400 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Socar αλλά και επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Αντιπαρερχόμενος τις καταγγελίες ο κ. Σκουρλέτης εμφάνισε προεξοφλημένο το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης από πολύ νωρίτερα και όχι από τις παρεμβάσεις του ιδίου.

Μετά την παρέμβαση της Ε.Ε. η οποία απαγορεύει στη Socar να κατέχει πάνω από το 50%, τη βάζει «στο 49% ως παθητικό μέτοχο, δηλαδή δεν θα έχει καμία σχέση με το μάνατζμεντ», είπε ο κ. Σκουρλέτης και αναφερόμενος στη Socar συνέχισε σε απαξιωτικό τόνo: «Τι πιστεύετε λοιπόν; Οτι αυτή η εταιρεία, της οποίας οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας –και εδώ και τρία χρόνια είναι αυτή η ιδιωτικοποίηση–, θα έρθει και θα επενδύσει τα 2 δισ. που λέτε;». Δεν παρεμβαίνουμε στους όρους του διαγωνισμού, δεν τορπιλίζουμε τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, για την οποία υπογράψαμε πέρυσι τον Αύγουστο, και αν ήμασταν εμείς, θα την κάναμε με διαφορετικό τρόπο, θα επιλέγαμε το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, απλώς αφαιρούμε τα 200 εκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες είχαν δοθεί και δεν ήταν πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού ενσωματωμένα στην περιουσιακή αξία της εταιρείας, είπε ο κ. Σκουρλέτης. Χαρακτήρισε δε «σκανδαλάρα» τη συμφωνία με τη Socar, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να δίνεις 400 εκατ. και να παίρνεις ανακτήσιμη διαφορά στο 66% των 829, δηλαδή 547 εκατ.».

Τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ επισήμαναν ο Κώστας Σκρέκας από τη Ν.Δ. και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ενώ προβληματισμούς εξέφρασε και ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει ότι η τροπολογία του δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια. «Ελπίζω μετά την ιλαροτραγωδία Δρίτσας – Cosco να μη ζήσουμε τη νέα ιλαροτραγωδία ΔΕΣΦΑ – Σκουρλέτης – Socar, γιατί κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή