Σήμερα λήγει η υποβολή ενδιαφέροντος για ΑΔΜΗΕ

Σήμερα λήγει η υποβολή ενδιαφέροντος για ΑΔΜΗΕ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να αποτυπωθεί το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων, όπως προβλέπει η σχετική προκήρυξη της ΔΕΗ, για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Από τις επαφές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον της ιταλικής ΤΕΡΝΑ και του γαλλικού διαχειριστή RTE, που είναι θυγατρική της EdF. Απών, εκτός απροόπτου, θα είναι από τον διαγωνισμό ο βελγικός διαχειριστής Εlia, που είχε εμφανισθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ η συμμετοχή της ιταλικής ΤΕΡΝΑ φέρνει μαζί της και την κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC), η οποία είχε συμμετάσχει αυτόνομα στον προηγούμενο διαγωνισμό που δεν έθετε τον περιορισμό της «ευρωπαϊκής καταγωγής». Η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων της Κίνας εξαγόρασε το 2014 το 35% της ιταλικής CDP RETI, η οποία ελέγχει το 29,85% της ΤΕRNA και το 30% της SNAM (ιταλικός διαχειριστής αερίου).

Εν αναμονή της σημερινής καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η αγωνία τόσο στη ΔΕΗ όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κορυφώνεται, καθώς πιθανή αποτυχία ή και καθυστέρηση του εγχειρήματος πώλησης του 24% σε στρατηγικό επενδυτή με συμμετοχή και στο μάνατζμεντ θα οδηγήσει, όπως έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές, σε 100% πώληση της εταιρείας.

Βάσει της σχετικής προκήρυξης, δικαίωμα συμμετοχής στην πρώτη φάση έχουν εταιρείες που είναι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και που συμμετέχουν σε διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς το οποίο είναι μέλος του ΕΝTSO-E ή και κοινοπραξίες στις οποίες υποχρεωτικά το ένα μέλος θα πρέπει να τηρεί το παραπάνω κριτήριο. Σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά κριτήρια, θα πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων, με βάση τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των τριών πιο πρόσφατων οικονομικών ετών, να ισούται με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Οι επιλέξιμοι για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας, ενώ εκτός της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα λάβουν και δικαίωμα πρόσβασης στα virtual data rooms του ΑΔΜΗΕ για να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο, όπως και σχέδια σύμβασης αγοραπωλησίας και σύμβασης μετόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή