Αλλαγή Δ.Σ. έδειξε ο έλεγχος στην Αττικής

Αλλαγή Δ.Σ. έδειξε ο έλεγχος στην Αττικής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σοβαρά ευρήματα επιτόπιου ελέγχου που διενήργησε από κοινού μεικτό κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν αυτά που οδήγησαν στη ριζική, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αναδόμηση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank με την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Α. Αντωνόπουλου και άλλων έξι μελών του.

Η τράπεζα και οι μέτοχοι φαίνεται ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την ενεργοποίηση διαδικασιών άμεσης εξυγίανσης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Attica Bank σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του Δ.Σ. έγινε σε συνεννόηση με την ΤτΕ, προσθέτοντας ότι η νέα διοίκηση θα προχωρήσει στην άμεση συμμόρφωση με τα ευρήματα του κοινού ελέγχου ΤτΕ – SSΜ, επιβεβαιώνοντας σχετικό χθεσινό δημοσίευμα της «Κ». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή της τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γίνεται αναφορά στον νέο ευρωπαϊκό νόμο για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζικών ιδρυμάτων, που πια έχει άμεση εφαρμογή, αναφορά που δείχνει ότι η διοίκηση της τράπεζας και ο μέτοχος βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρές επιλογές.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Attica Bank παρά τις αυστηρές οδηγίες και εντολές της ΤτΕ, η οποία εδώ και καιρό την έχει θέσει σε καθεστώς επιτήρησης, προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε χορηγήσεις δανείων χωρίς την τήρηση βασικών τραπεζικών αρχών. Ετσι οι εποπτικές αρχές προχώρησαν σε νέο έλεγχο απαιτώντας την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης και την άμεση συμμόρφωση της τράπεζας με τα ευρήματα του ελέγχου.

Σύμφωνα με την απάντηση της τράπεζας στην Κεφαλαιαγορά, η νέα διοίκηση, με εκτελεστική πρόεδρο την Αννα Πουσκούρη, εντεταλμένο σύμβουλο τον Αθανάσιο Τσάδαρη, αντιπρόεδρο τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του βασικού μετόχου, ΤΣΜΕΔΕ, Κωνσταντίνο Μακέδο, και άλλα πέντε μέλη, θα προχωρήσει άμεσα σε ριζική αναδιοργάνωση και λειτουργία της Attica με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Επίσης θα προχωρήσει στην κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ που είχαν μείνει αδιάθετα από την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, στις 3.6.2016 παρελήφθη αρχικό σχέδιο των ευρημάτων του επιτόπιου ελέγχου από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ (SSM) και της ΤτΕ. Ο έλεγχος περιείχε ευρήματα για τον τρόπο λειτουργίας της εσωτερικής διακυβέρνησης, το επιχειρηματικό μοντέλο, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τις διαδικασίες που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο και τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιεί η τράπεζα.

Επί του σχεδίου αυτού και των ευρημάτων των ελέγχων η διοίκηση της τράπεζας απάντησε αναλυτικά ενώ η νέα διοίκηση «επιμελείται άμεσα της πλήρους συμμόρφωσης με τα ευρήματα του ελέγχου». Το οριστικό πόρισμα του ελέγχου αναμένεται να παραδοθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, στο τέλος Μαρτίου 2016 η Attica Bank εμφάνιζε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 57% όταν ο μέσος όρος των συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 45%. Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις διαμορφώνεται στο 51% και πλέον έχει ευθυγραμμιστεί με τον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 140% ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα (17,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή