ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναζητούνται νέα Δ.Σ. για 3 τράπεζες και ΤΧΣ από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές

Αναζητούνται νέα Δ.Σ. για 3 τράπεζες και ΤΧΣ από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές

Σε αναζήτηση επιτελικών στελεχών για τουλάχιστον τρία τραπεζικά ιδρύματα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και την Attica Bank, καθώς και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, βρίσκονται οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Στόχος είναι οι αλλαγές να ολοκληρωθούν εντός Σεπτεμβρίου.

Η Πειραιώς μετά την παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα, εκτός από νέο διευθύνοντα σύμβουλο, αναζητεί και πρόεδρο, ενώ θέμα ημερών είναι η παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη. Ηδη έχουν εξεταστεί αρκετοί υποψήφιοι για τη θέση. Τράπεζα της Ελλάδος και SSM εξετάζουν επίσης προτάσεις για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank ενώ μέχρι τις 25 Αυγούστου θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ.

Στην περίπτωση της Πειραιώς, η οποία βρίσκεται με μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και πολλούς μήνες, έχει ακουστεί το όνομα του Παύλου Μυλωνά, έμπειρου στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο φαίνεται ότι ο ίδιος έχει ενδοιασμούς. Επίσης εξετάζεται ο Γιώργος Πουλόπουλος, ο οποίος διατελεί χρέη προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα και ο οποίος θεωρείται από τα αξιολογότερα στελέχη νέας γενιάς, έχοντας ανδρωθεί στον όμιλο Πειραιώς. Για τη θέση του προέδρου της Εθνικής εξετάστηκαν αρκετές προσωπικότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως φαίνεται ότι υπήρξαν προβλήματα με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει το ΤΧΣ.

Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια επιλογής μελών Δ.Σ. με την υιοθέτηση πιο ευέλικτων κριτηρίων. Διατυπώνονται ισχυρές αιτιάσεις πως το ΤΧΣ προχώρησε πολύ περισσότερο από τις διατάξεις του νόμου, θέτοντας ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξεύρεση νέων στελεχών. Η κατάσταση αυτή έχει προβληματίσει και την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και τους θεσμούς και φαίνεται ότι συμφωνούν στην κατεύθυνση του επανακαθορισμού των κριτηρίων, σε ένα πιο λογικό πλαίσιο.

Επίσης, δεν φαίνεται να έχει βάσεις η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, με αφορμή τις αλλαγές στις διοικήσεις του ΤΧΣ και των τραπεζών, περί αφελληνισμού και «σκοτεινών σχεδίων» για την αρπαγή των «κόκκινων» δανείων από ξένα επενδυτικά σχήματα. Οπως έχει γράψει η «Κ» από τους υποψηφίους που έχει εξετάσει ο SSM για τις επιτελικές θέσεις στην Πειραιώς και Εθνική όλοι είναι ελληνικής καταγωγής και η καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι κρίσιμη παράμετρος όχι μόνο για τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά ακόμη και για το «απρόσωπο» ΤΧΣ. Ασφαλώς δεν αποκλείονται ξένα στελέχη, αλλά δεν φαίνεται να αποτελούν πρώτη επιλογή.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, επίσης πρόκειται για ζήτημα που εξετάζεται από κοινού με τον SSM, με γνώμονα την ευστάθεια των τραπεζών και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, και οι σχετικοί στόχοι για τη μείωση των προβληματικών δανείων έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οπως μεταφέρουν επιτελικά στελέχη τραπεζών στην «Κ», δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική που έχει συζητηθεί με τους επόπτες και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, αυτό που έχει βάση όσον αφορά την επιλογή προσώπων, είναι ότι οι εποπτικές αρχές επιθυμούν να αναδειχθεί μια νέα φουρνιά επιτελικών στελεχών, τα οποία θα αναλάβουν τη σκυτάλη για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις και να οδηγήσουν τις τράπεζες στη μετά την κρίση επιλογή, ανανέωση που έχει τη θερμή υποστήριξη του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.