COSME, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

COSME, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ανακοινωθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την υποστήριξη των Ενιαίων Σημείων Πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (COSME, 2014-2020).

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη ανακοίνωση, το πρόγραμμα COSME αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ε.Ε., στην ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και στην προαγωγή της δημιουργίας και ανάπτυξης ΜμΕ. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση της εταιρείας τους, σε πολίτες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση, αλλά και σε κρατικές αρχές που διαμορφώνουν ή εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές. Αποτελεί τη συνέχεια του Προγράμματος Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP) και διασφαλίζει τη συνέχεια των πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν υιοθετηθεί κάτω από το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα και καινοτομία (EIP), όπως το Enterprise Europe Network. Το πρόγραμμα στοχεύει στα εξής:

 – Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση.

– Δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των ΜμΕ.

– Ενθάρρυνση επιχειρηματικής κουλτούρας στην Ευρώπη.

– Ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

– Υποστήριξη της διεθνοποίησης των ΜμΕ και βελτίωση της πρόσβασής τους στις αγορές.

Το πρόγραμμα COSME υποστηρίζει, συμπληρώνει και συντονίζει δράσεις των κρατών-μελών. Το πρόγραμμα αγγίζει ιδιαίτερα προβλήματα διακρατικού χαρακτήρα τα οποία, λόγω των οικονομιών κλίμακας ή ως αποτέλεσμα της επίδειξής τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως:

– Η αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς στην ενιαία αγορά.

– Η διευκόλυνση της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών σε όλα τα κράτη-μέλη.

Οι κύριες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αφορούν τα εξής:

– Την πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία στοχεύουν εταιρείες σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου ζωής τους: τη δημιουργία, επέκταση και μεταβίβαση επιχείρησης. Μια διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη, θα παρέχει επιχειρηματικά κεφάλαια σε επιχειρήσεις, ιδίως κατά τη φάση ανάπτυξής τους.

– Το Enterprise Europe Network: Δίκτυο Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων. Το δίκτυο αυτό είναι ένα «one-stop shop» για τις επιχειρηματικές ανάγκες των ΜΜΕ στην Ε.Ε. και πέρα από αυτήν.

– Την Επιχειρηματικότητα. Η υποστήριξη θα δίνεται, για την ενθάρρυνση των εθνικών δικτύων, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και εντοπισμό δυνατοτήτων για επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

– Τη βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πολιτικής ανάπτυξής τους. Αναλυτική εργασία θα πρέπει να αναληφθεί για τη διευκόλυνση της τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής των εθνικών και περιφερειακών φορέων χάραξης πολιτικής.

– Τη διεθνοποίηση των ΜμΕ

Το πρόγραμμα COSME παράσχει στις ΜμΕ υποστήριξη για διευκόλυνση της επέκτασης επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. και στις αγορές εκτός της Ε.Ε. Διεθνείς επιχειρηματικές συνεργασίες θα ενισχυθούν, ιδίως, για μείωση των διαφορών στο κανονιστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταξύ της Ε.Ε. και των κυριότερων εμπορικών εταίρων της.

Επιλέξιμες δράσεις

Στις επιλέξιμες δράσεις της συγκεκριμένης πρόσκλησης ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

– Σχεδιασμός και υλοποίηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την προβολή των ενιαίων σημείων πρόσβασης σε δυνητικούς χρήστες τους.

– Μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των επικοινωνιακών δράσεων και διατύπωση συστάσεων στη βάση της συλλεγείσας ανατροφοδότησης.

– Διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης και εργαστηρίων.

– Προβολή πληροφοριών για τα ενιαία σημεία πρόσβασης σε διαδικτυακούς τόπους.

– Προβολή των ενιαίων σημείων προβολής μέσω των κλασικών και των σύγχρονων καναλιών επικοινωνίας.

Οι υποψήφιοι φορείς αναμένεται να σχεδιάσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα καλύπτει τουλάχιστον δύο κράτη-μέλη, επιλέγοντας τις κατάλληλες δράσεις για την προσέγγιση των ομάδων-στόχων τους.

Φορείς

Στη δράση ως δυνητικοί δικαιούχοι περιλαμβάνονται νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (π.χ. δημόσιες αρχές που συνδέονται με δράσεις των ενιαίων σημείων πρόσβασης, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα κ.λπ.). Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, με το ποσοστό της ενωσιακής συνδρομής να ανέρχεται στο 75% των επιλέξιμων δαπανών των προτεινόμενων δράσεων. Το μέγιστο ποσό της αιτούμενης ενωσιακής συνδρομής ανέρχεται σε 75.000 ευρώ (δηλ. αναμένεται να επιδοτηθούν σχεδόν τέσσερα έργα).

Υποβολή προτάσεων

Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως την 8η Σεπτεμβρίου 2016 στις 17.00 (ώρα Βρυξελλών), χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης (eForm). Καμία άλλη μέθοδος υποβολής αιτήσεων δεν γίνεται δεκτή.

Το πλήρες κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών καθώς και τα έντυπα της αίτησης διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://ec.europa.eu/easme/en/cos-spoc-2016-02-03-supporting-businesses-expansion-internal-market-improving-points-single-contact.

Στόχος της πρόσκλησης

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη ενημέρωση του υπουργείου, η συγκεκριμένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει ως στόχο να συγχρηματοδοτήσει διακρατικά έργα, με σκοπό την ενίσχυση των ενιαίων σημείων πρόσβασης για ζητήματα της ενιαίας αγοράς για τους οικονομικούς φορείς, συμβάλλοντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης στην επιχειρηματική κοινότητα. Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διακυβέρνηση της ενιαίας αγοράς αλλά και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ανταγωνιστικότητα του Μαρτίου 2015 και του Φεβρουαρίου 2016 υπογραμμίζεται η σημασία της ενίσχυσης των υφιστάμενων ενιαίων σημείων πρόσβασης ως εργαλείων για τις ΜμΕ για την απλούστευση και διευκόλυνση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Εργασίας του COSME για το 2016 έθεσε δύο στόχους πολιτικής:

– την ενίσχυση του φιλικού χαρακτήρα των ενιαίων σημείων πρόσβασης και

– την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας για τη λειτουργία τους.

Η πρόσκληση αυτή αποβλέπει στην υλοποίηση του δεύτερου πολιτικού στόχου.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή