Ξεπερνούν τα 10 εκατ. οι επενδύσεις της Κρι-Κρι για την περίοδο 2017-2020

Ξεπερνούν τα 10 εκατ. οι επενδύσεις της Κρι-Κρι για την περίοδο 2017-2020

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, κυρίως σε νέες γραμμές παραγωγής, προγραμματίζει για την περίοδο 2017-2020 η Κρι – Κρι προκειμένου να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες της εγχώριας όσο κυρίως της εξωτερικής αγοράς. Με όχημα το ελληνικό γιαούρτι που πλέον αποκτά πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ταξιδεύει ήδη σε πάνω από 20 χώρες και αναμένει τη λήξη του εμπάργκο για να εισέλθει και στη ρωσική αγορά. Στην εγχώρια αγορά με μερίδιο 14% ως προς τον όγκο βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ενώ ενισχύει σημαντικά και τις πωλήσεις παγωτού (+11% στο εξάμηνο) μέσω της αύξησης των νέων σημείων πώλησης.

«Θέλουμε να γίνουμε οι πρώτοι στην Ελλάδα στην κατηγορία του γιαουρτιού και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη», αναφέρει στην «Κ» o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι – Κρι Παναγιώτης Τσινάβος και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μας πηγαίνουν σε πάνω από 20 χώρες, με κύριες αγορές μας αυτές της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας. Εκεί θέλουμε να αυξήσουμε τις συνεργασίες μας, όχι μόνο με τους λιανεμπόρους, αλλά και με γνωστά δίκτυα διανομής». Η Κρι – Κρι αναμένει, εξάλλου, τη λήξη του εμπάργκο που έχει επιβάλει η ρωσική κυβέρνηση για να εισέλθει στην πολύ μεγάλη αυτή αγορά. Τα προϊόντα της έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια κρατική αρχή της Ρωσίας, ενώ ήδη η ελληνική βιομηχανία έχει κλείσει συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται εκεί, τη γαλλική Auchan. Επιπλέον, στα τέλη του τρέχοντος έτους η Κρι – Κρι θα ξεκινήσει τη συνεργασία της με τη δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. «Ευκαιρίες υπάρχουν και είναι στο χέρι της Κρι – Κρι να τις αρπάξει», υποστηρίζει ο κ. Τσινάβος.

Για το 2017 η εταιρεία έχει στα σκαριά συνεργασίες και με άλλους λιανεμπόρους, καθώς και την παραγωγή νέων κωδικών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο επιδόρπιο γιαουρτιού με πρωτεΐνες (Super Spoon), το οποίο θα λανσάρει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ίδιος, πάντως, απορρίπτει την ιδέα τόσο της εξαγοράς άλλων μονάδων στην Ελλάδα –αν και ομολογεί ότι επισκέφθηκε το προς πώληση εργοστάσιο γάλακτος της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο– όσο και της δημιουργίας εργοστασίου εκτός συνόρων. «Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή. Οι ενέργειες συγχώνευσης, εξαγοράς, ενοποίησης ομοειδών εταιρειών δεν εξυπηρετούν ιδιαιτέρως. Σήμερα η εταιρεία Κρι – Κρι πηγαίνει πολύ καλά.

Αυξάνει το μερίδιό της, βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, έχει πολύ υγιή θέση, έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διότι χρησιμοποιεί μόνο ελληνικό γάλα, καθώς βρίσκεται στην περιοχή των Σερρών η οποία ελέγχει πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής γάλακτος. Δεν θα μας ωφελούσε, επομένως, σε τίποτα να αγοράσουμε έναν τοπικό παραγωγό σε μια άλλη περιοχή ή μια μεγάλη εταιρεία. Το τελευταίο θα μας πρόσθετε κόστος για επικοινωνία και οι πόροι θα διασπώνταν σε δύο μάρκες. Σήμερα χτίζουμε πάνω στο όνομα Κρι – Κρι», απαντά ο κ. Τσινάβος.

Οσο για το ζήτημα του εργοστασίου εκτός Ελλάδας, υποστηρίζει ότι έτσι θα έχανε η εταιρεία το συγκριτικό της πλεονέκτημα να παράγει ελληνικό γιαούρτι από ελληνικό γάλα και όχι γιαούρτι ελληνικού τύπου.

Ερωτηθείς δε για το εάν θα έπρεπε να προσπαθήσει η Ελλάδα να κατοχυρώσει το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οποια κατοχύρωση και να κάνεις στο όνομα, το ζήτημα είναι να χτίζεις πάνω στη μάρκα και να δείχνεις συνέπεια στην αγορά και στους καταναλωτές. Αλλωστε έχουμε δει στο παρελθόν ασυνεπείς Ελληνες παραγωγούς που έχουν νοθεύσει το τυρί φέτα».

Ο κ. Τσινάβος μπορεί να απορρίπτει –για την ώρα τουλάχιστον– το ενδεχόμενο εξαγοράς κάποιας εταιρείας, όμως είναι ανοιχτός στην είσοδο επενδυτή στην Κρι – Κρι. «Η Κρι – Κρι είναι η μοναδική εισηγμένη εταιρεία που προσφέρει δυνατότητα επένδυσης στο ελληνικό γιαούρτι και στο παγωτό. Θεωρώ ότι σε ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλίμα, σε μια αγορά που να εκπέμπει μεγαλύτερη αισιοδοξία και θα χρειαστούν χρήματα για νέες, σημαντικές επενδύσεις, τότε είμαστε ανοιχτοί για την είσοδο νέων επενδυτών στην εταιρεία. Υπήρχε και υπάρχει ενδιαφέρον εντός κι εκτός Ελλάδος. Πάντως, κάτι τέτοιο δεν είναι στις άμεσες προθέσεις, διότι η εταιρεία διαθέτει πολύ καλή πιστοληπτική ικανότητα και μπορεί να βρει γρήγορα φθηνό χρήμα από τις τράπεζες μέσω δανεισμού», επισημαίνει ο επικεφαλής της Κρι – Κρι.

Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία συγκαταλέγεται σε αυτές που στο δικαστήριο ζήτησαν να μη χορηγηθεί στη «Μαρινόπουλος» προσωρινή προστασία από τους πιστωτές. «Στόχος μας για τη φετινή χρονιά ήταν να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας κατά 15%, αλλά τελικά αυτές αυξάνονται με ρυθμό 4%. Ομως η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για όλους λόγω των εξελίξεων στη “Μαρινόπουλος”. Είχε φτάσει να αποτελεί το 18%-20% του τζίρου μας. Ηταν τελικά υγιές για εμάς που πάψαμε να έχουμε εξάρτηση από έναν μεγάλο, αλλά ασθενή πελάτη», τονίζει ο επικεφαλής της Κρι – Κρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή