Την πρώτη της επένδυση στον κλάδο των ξενοδοχείων σχεδιάζει η Grivalia

Την πρώτη της επένδυση στον κλάδο των ξενοδοχείων σχεδιάζει η Grivalia

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του προσεχούς τριμήνου ευελπιστεί να είναι σε θέση να ανακοινώσει την πρώτη της επένδυση στον κλάδο των ξενοδοχείων η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, καθώς συνεχίζει το πλάνο διείσδυσής της στη συγκεκριμένη αγορά. Η εταιρεία έχει ιδρύσει αυτόνομη θυγατρική, με έδρα το Λουξεμβούργο, ήδη προ 12μήνου, σχεδιάζοντας την είσοδό της στην πολλά υποσχόμενη αγορά, ακόμα και από το στάδιο της ανάπτυξης, καθώς δεν αποκλείει και την απόκτηση έκτασης κατάλληλης για τουριστική αξιοποίηση. Στόχος της Grivalia είναι να τοποθετηθεί στο άνω άκρο της αγοράς του ξενοδοχειακού τουρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και μικρότερες μονάδες, ή μονάδες χαμηλότερων προδιαγραφών. Σήμερα, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει περί τα 200 εκατ. για την ανάπτυξη των τουριστικών επενδύσεών της. Σε συνδυασμό όμως με έναν στρατηγικό επενδυτή και ανάλογα με τον βαθμό της εμπλοκής του, τα κεφάλαια αυτά μπορούν να αυξηθούν ακόμα και στα 600 εκατ. ευρώ.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, η εισηγμένη εμφάνισε καθαρά κέρδη της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ, έναντι 20,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κυρίως λόγω της καταγραφής ζημιών της τάξεως των 11,7 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία τους. Το ίδιο διάστημα πέρσι, είχαν καταγραφεί οριακά κέρδη της τάξεως των 0,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισηγμένη, η πτώση αυτή θεωρείται εύλογη, δεδομένων των μακροοικονομικών προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας και του κλάδου των ακινήτων. Παράλληλα, αρνητική επίδραση στην κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου είχε και η αναγνώριση επιφάνειας από τις εταιρείες του ομίλου Μαρινόπουλου, της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά το 100% των απαιτήσεων της Grivalia από τα τέσσερα εμπορικά ακίνητα που μισθώνει στην αλυσίδα λιανεμπορίου.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας, που επίσης επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα της εισηγμένης. Η προσθήκη νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia, αλλά και η αύξηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των φόρων επί των ακινήτων της εταιρείας κατά 53%, σε 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα, αύξηση της τάξεως του 75% σημείωσαν και τα έξοδα φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 0,8 εκατ. ευρώ, λόγω του επταπλασιασμού του συντελεστή που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του φόρου ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ, σε 0,75%, από 0,10% που ήταν μέχρι πρότινος. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η διοίκηση της εισηγμένης, η αυξημένη φορολογία μεταφράζεται σε μηδενική πιθανότητα πραγματοποίησης αύξησης κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον.

Ανοδικά κινήθηκαν πάντως τα έσοδα από μισθώματα, καθώς ενισχύθηκαν κατά 10% σε 30,3 εκατ., έναντι 27,6 εκατ. κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην προσθήκη νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia Properties το 2015 (δύο καταστήματα Praktiker και το δίκτυο των καταστημάτων Metro Cash & Carry), αλλά και του νέου επενδυτικού ακινήτου επί της Βασιλίσσης Σοφίας 68, στην Αθήνα, που αποκτήθηκε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, αντί ποσού 11,25 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή