Στην Tunisie Telecom πέρασε ο έλεγχος του 22,5% της Forthnet

Στην Tunisie Telecom πέρασε ο έλεγχος του 22,5% της Forthnet

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Τυνησίας περνάει το 22,5% της Forthnet. Η εξαγορά έγινε έμμεσα, μέσω της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Go, που κατείχε τη συμμετοχή στη Forthnet. Την περασμένη Παρασκευή, ο κυρίαρχος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Τυνησίας, Tunisie Telecom (ΤΤ), ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αποκτήσει, μέσω δημόσιας προσφοράς, το 65,4% της Go στη Μάλτα. Πωλητής των μετοχών είναι κυρίως η Εmirates International Telecommunications (EIT), κάτοχος επίσης του 45% των μετοχών της Forthnet. Η ΕΙΤ ελέγχει άμεσα το 22,5% της Forthnet και έμμεσα, μέσω της μαλτέζικης εταιρείας Go, το υπόλοιπο 22,5%, το οποίο τώρα περιέρχεται στην Tunisie Telecom. Η τελευταία, όπως γνωστοποίησε η ίδια, απέκτησε την περασμένη Παρασκευή περίπου 66 εκατ. μετοχές της Go προς 2,87 ευρώ η καθεμία ή σύνολο 190 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, και προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή της Tunisie Telecom στη Forthnet, την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών μεταβιβάστηκαν τα αντίστοιχα πακέτα μετοχών της εταιρείας. Με τις μεταβιβάσεις της περασμένης Παρασκευής, η Go και η EIT συμμετέχουν άμεσα στη Forthnet και όχι έμμεσα μέσω της κυπριακής Forgento.

Η είσοδος της Tunisie Telecom στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet περιπλέκει ακόμη περισσότερο μία πιθανή πώληση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι για τη Forthnet στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί οι μέτοχοι της Wind και της Vodafone, χωρίς ωστόσο να ευοδωθεί η πρόταση εξαγοράς. Τώρα, με δεδομένο ότι προστίθεται άλλος ένας παράγοντας λήψης αποφάσεων, η διαδικασία πώλησης της Forthnet ή των όποιων περιουσιακών στοιχείων της (π.χ. Nova) καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το πρόβλημα σε μία συμφωνία για τη Forthnet δεν είναι οι μέτοχοί της αλλά τα υψηλά δάνεια και τα χρέη της.

Η διοίκηση της Forthnet έχει έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού 320 εκατ. ευρώ. Η αναδιάρθρωση ωστόσο εξαρτάται από το αν οι μέτοχοι της Forthnet ή τρίτοι επενδυτές θα τοποθετήσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. H αραβική ΕΙΤ είναι αποφασισμένη να αποεπενδύσει και αυτό πράττει για κάθε συμμετοχή της διεθνώς. Πριν από την Go, πούλησε την Interoute, ενώ η διοίκησή της έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αποεπενδύσει από όλες τις δραστηριότητές της.

Η κεφαλαιακή ένεση των 100 εκατ. ευρώ, αν επιτευχθεί, θα γίνει μέσω Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ). Οι όροι έκδοσης του δανείου αναμένεται να γνωστοποιηθούν προς το τέλος του μήνα, με τη δημοσιοποίηση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου (prospectus). Πολλοί κάνουν λόγο για «λευκό ιππότη» που θα σώσει την εταιρεία, αλλά οι πιο απαισιόδοξοι κρίνουν ότι κανένας δεν θα τοποθετήσει 100 εκατ. ευρώ για να αναλάβει δάνεια και χρέη 600 εκατ. ευρώ. Επίσης τροχοπέδη σε μία αναδιάρθρωση είναι οι αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες, η απαξίωση των τηλεπικοινωνιών της χώρας αλλά και το γεγονός ότι η Forthnet χάνει μερίδιο αγοράς στις τηλεπικοινωνίες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών (Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2016) η εταιρεία έχει χάσει 40.000 ευρυζωνικούς πελάτες, ενώ αντίθετα μερίδιο κερδίζουν οι μεγάλοι στις τηλεπικοινωνίες Vodafone, Wind και ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή