Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Standard & Poor’s

Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Standard & Poor’s

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, προχώρησε χθες η Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία». Περίπου τρεις ώρες νωρίτερα, οι εν λόγω τράπεζες είχαν σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πτώση 3,15%.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επικαλείται την πρόσφατη χαλάρωση των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου, που ευελπιστεί πως θα επαναφέρει στο τραπεζικό σύστημα τμήμα των καταθέσεων. Παράλληλα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία έχει σε μεγάλο βαθμό προσαρμοστεί στα capital controls που έχουν επιβληθεί εδώ και πάνω από ένα έτος. Βαθμολογεί, έτσι, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με CCC+/C και σταθερή προοπτική, η οποία αντανακλά την εκτίμησή της ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από χρεοκοπία στο εγγύς μέλλον. Προειδοποιεί, πάντως, για το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης αν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό παροχής ρευστότητας, ή η στήριξή τους από αυτόν δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί το ωστικό κύμα από το τραπεζικό κραχ των ευρωπαϊκών αγορών, με την πτώση των ελληνικών τραπεζών να υπερβαίνει το 12%. Η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 12,33%, η Eurobank με -11,16% και η Εθνική με -10,05%, ενώ με απώλειες 6,29% έκλεισε και η Alpha Bank. Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων με τις μεγαλύτερες απώλειες στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης με πτώσεις 2,76% και 2,77% αντιστοίχως. Με απώλειες 1,8% έκλεισαν, άλλωστε, ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας και ο XETRA DAX της Φρανκφούρτης. Εξάλλου, η είδηση ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας έδωσε ανοδική ώθηση στο γιεν που εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Το ευρώ κυμαινόταν το βράδυ στα 113,07 γιεν και το δολάριο στα 100,74 γιεν. Η είδηση προκάλεσε άνοδο στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων που από την Ιαπωνία μεταδόθηκε στην Ευρωζώνη, με τις αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών να αυξάνονται κατά έξι μονάδες βάσης σε επίπεδα πάνω από το 0,1%.

Ανοδο σημείωσαν και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που έφτασαν στο 1,573% και κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ημερών. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν οι αποδόσεις των τριακονταετών που έφτασαν στο 2,332%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή