Διχασμένη η κυβέρνηση και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Διχασμένη η κυβέρνηση και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθυστέρηση οδηγείται η διαδικασία προεπιλογής των υποψηφίων επενδυτών για το 24% του ΑΔΜΗΕ, ως αποτέλεσμα πρωτίστως δύο διαφορετικών προσεγγίσεων που φαίνεται να διαμορφώνονται σε κυβερνητικό επίπεδο και δευτερευόντως στις απαιτούμενες νομικές και τυπικές διαδικασίες εφαρμογής του πολύπλοκου σχεδίου απόσχισης της εταιρείας από τη ΔΕΗ.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, με βασικό θέμα την προεπιλογή των τεσσάρων υποψηφίων επενδυτών για τη β΄ φάση του διαγωνισμού, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή 12 του μηνός. Η αναβολή αποδίδεται από κύκλους της ΔΕΗ στο αίτημα των υποψηφίων επενδυτών για μικρή παράταση, προκειμένου να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που δεν πρόλαβαν λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών.

Ωστόσο, αυτοί που γνωρίζουν αποδίδουν την αναβολή στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στην κυβέρνηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς δεν είχε αξιολογηθεί εκ των προτέρων η συμμετοχή της Κίνας στον διαγωνισμό. Οπως είναι ήδη γνωστό, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, εκτός από την ιταλική TERNA και τη γαλλική RTE (θυγατρική της EDF), το ενδιαφέρον των οποίων είχε προεξοφληθεί, εμφανίστηκαν και δύο κινεζικές εταιρείες, και συγκεκριμένα η State Grid Corporation of China (SGCC) και η China Southern Power Grid.

Η παρουσία των Κινέζων στον διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι η πρώτη εταιρεία είχε εμφανισθεί και στον διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ, που δεν προχώρησε, δεν ήταν αναμενόμενη. Φέρεται να έκλεισε κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε τη δυσφορία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, που δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο της ΔΕΗ.

Οι κατ’ ιδίαν επαφές του κ. Παναγιωτάκη σε Πεκίνο και Σαγκάη και η απευθείας γραμμή επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό κλιμάκιο ανέτρεψαν τα δεδομένα για το επενδυτικό ενδιαφέρον του ΑΔΜΗΕ όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή από τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να στήριξε την επιτυχία όλου του εγχειρήματος για το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στο ιταλικό ενδιαφέρον της ΤΕΡΝΑ και σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε σειρά επαφών με την ιταλική πλευρά, προκειμένου να το διασφαλίσει πλήρως πριν βγει η προκήρυξη στον αέρα, κάτι που τελικά πέτυχε. Ετσι, αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί ένα είδος κοινού μετώπου Σκουρλέτη και Ιταλών της ΤΕΡΝΑ και ένα άλλο μέτωπο, Παναγιωτάκη, ΤΑΙΠΕΔ και Κινέζων, το οποίο φέρεται να έχει τη στήριξη και του Μαξίμου. Ανεξάρτητα από το ποια γραμμή τελικά θα επικρατήσει σε πολιτικό επίπεδο, η τελική μάχη για το 24% του ΑΔΜΗΕ θα δοθεί μεταξύ Ιταλών και Κινέζων, με τους εξ ανατολάς επενδυτές να διαθέτουν το πλεονέκτημα της ισχυρής ρευστότητας, έναντι της κρίσης του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας.

Τη μάχη για λογαριασμό της Κίνας θα δώσει η State Grid Corporation of China (SGCC), η οποία πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό. Η δεύτερη κινεζική εταιρεία, η China Southern Power Grid, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκλειστεί σε αυτή τη φάση, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κριτηρίων.

Στο μεταξύ, αίτηση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή κατέθεσε χθες στο ΣτΕ η ΓΕΝΟΠ, η οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, θα αποστείλει στους συμμετέχοντες επενδυτές επιστολές σχετικά με την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, όπως έχει αναγνωρισθεί με νόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή