Διεύρυνση ζημιών και πτώση πωλήσεων για τη Frigoglass το πρώτο εξάμηνο

Διεύρυνση ζημιών και πτώση πωλήσεων για τη Frigoglass το πρώτο εξάμηνο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση των πωλήσεων κατά 9,6% και περαιτέρω διεύρυνση των ζημιών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2016 για τη Frigoglass σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. Τα αποτελέσματα του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από την ύφεση που γνωρίζει η αγορά μπίρας στη Ρωσία και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στη Νιγηρία. Από την άλλη, πάντως, η περαιτέρω πτώση των πωλήσεων φέρεται να συγκρατήθηκε από την ανάκαμψη της αγοράς στη Δυτική Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, οι πωλήσεις του διαμορφώθηκαν σε 239,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 9,6% έναντι του α΄ εξαμήνου 2015. Κατά το β΄ τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, στα 137,8 εκατ. ευρώ έναντι 145,15 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 σε 25,128 εκατ. ευρώ έναντι 3,96 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2016 σε 28,04 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11,1%, και τα προσαρμοσμένα καθαρά αποτελέσματα αφορούσαν ζημίες 8,835 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,96 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οπως επισημαίνει η Frigoglass στην ανακοίνωσή της, η ανάκαμψη στη Δυτική Ευρώπη συνεχίστηκε λόγω της αυξημένης ζήτησης για επαγγελματικά ψυγεία ICOOL από τους εμφιαλωτές της Coca-Cola (+27% το β΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο). Από την άλλη, οι συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά μπίρας στη Ρωσία οδήγησαν σε χαμηλότερη ζήτηση επαγγελματικών ψυγείων, ενώ το ευνοϊκό γεωγραφικό μείγμα πωλήσεων και οι επιδόσεις στον τομέα της παροχής υπηρεσιών (Service) βελτίωσαν το περιθώριο EBITDA του κλάδου επαγγελματικής ψύξης κατά 100 μονάδες βάσης, σε 11,8%. Εξάλλου, η υποτίμηση του νάιρα Νιγηρίας επηρέασε τις πωλήσεις και το περιθώριο EBITDA του κλάδου υαλουργίας.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ομίλου να αλλάξει τη λειτουργία του παραγωγικού μοντέλου της Ασίας (διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας στη μονάδα της Κίνας και ενσωμάτωση του όγκου παραγωγής στις μονάδες στην Ινδία και στην Ινδονησία), ο κ. Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, επισήμανε ότι αυτή θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής βάσης στην περιοχή, τη μείωση του σταθερού κόστους και θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Επιπλέον, οι έκτακτες δαπάνες αναδιάρθρωσης 11 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του τριμήνου, εκ των οποίων 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν ταμειακές δαπάνες, αναμένεται να αποφέρουν εξοικονόμηση κόστους περίπου 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα οφέλη από την προαναφερθείσα αλλαγή θα ξεκινήσουν από το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ασθενές εμπορικό περιβάλλον στη Ρωσία και οι δυσμενείς συναλλαγματικές μεταβολές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της Frigoglass και την υπόλοιπη χρονιά. Για τον λόγο αυτό ο όμιλος λαμβάνει μέτρα μείωσης κόστους, προσαρμόζει την τιμολογιακή πολιτική της υαλουργίας στη Νιγηρία, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επανεξέτασης της κεφαλαιακής δομής της Frigoglass.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή